Foto: TT

Poliser nekas ingripa om de riskerar övertid

Uppdaterad
Publicerad

Poliser i södra Sverige uppger att de ibland nekas att rycka ut om de snart ska sluta sina pass och riskerar övertid. Polisen Joel nekades att stoppa en rattfyllerist, trots att den andra patrullen var fyra mil bort. 

Polisassistenten Joel skulle sluta om en kvart när det gick ut ett prio 1-larm om en misstänkt rattfyllerist på väg mellan Höör och Hörby. Han och hans kollega på stationen i Hörby hade ett bra läge för att ingripa och ville åka, men de fick nobben av ledningscentralen. 

– Då ville de istället skicka en bil från Lund vilket är fyra mil bort samt att de skulle ligga bakom bilen i spåret om bilen går bortåt. Det är vansinnigt frustrerande för vi brinner ju ändå för vårt arbete, vi vill hjälpa människor i kris och nöd och kunna ingripa på bästa sätt. När man då nekas att åka på vissa ärenden på grund av att ekonomin ska styra det hela tappar man ju engagemanget direkt,  säger Joel. 

Åkte ändå

Joel och hans kollega åkte ändå och fick efter bara några minuter stopp på föraren som visade sig ha 1,6 promille, alltså grovt rattfylleri.  

Händelsen är ett exempel på hur poliser i den nya region Syd nekats att rycka ut på pågående brott för att de riskerar övertid. Polisförbundet i region Syd har under året fått många rapporter från sina medlemmar, som bland annat rört pågående inbrott och misstänkta rattfyllor. 

– Vi har flera exempel där vi inte får åka fast vi har möjlighet att gripa en gärningsman. Att ha övertid är ju inget vi egentligen efterfrågar men det är ju en 24/7-verksamhet och när polisen inte får åka ut på ett pågående så är det allmänheten som drabbas, säger Sophia Willander, ordförande Polisförbundet region Syd. 

Ska inte avgöra

På ledningscentralen säger en av de ansvariga att det inte ska tas någon hänsyn till risken för övertid om det är ett pågående brott. 

– Som med alla ärenden måste vi göra en viss bedömning, är detta nödvändigt? Vi måste ta en viss ekonomisk hänsyn också plus att de här patrullerna ska börja dagen efter, säger Lars Karsten regionledningscentral Syd 

Samtidigt medger han att felbedömningar kan ske. 

– Våra operatörer blir färgade av trycket från polisområdena, de har med det i tankarna och det kan ha blivit fel begångna, helt klart, säger Lars Karsten, regionledningscentral Syd 

Skrev till polisledningen 

Joel är en av de över 2.000 poliser som skrivit brev till rikspolischefen, partiledare och media, för att visa sitt missnöje med organisationen och villkoren. I sitt brev tar han bland annat upp händelsen med rattfylleristen. 

– Det måste ju tillsättas mer medel till polisen så att sånt här inte inträffar. Det ligger ju ett tryck på polisen att styra sina ekonomiska resurser och det här exemplet är ju en konsekvens av det, säger Joel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.