Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jag skulle vilja se att vi är mer synliga i området. Om vi tex får ett uppdrag att sitta i receptionen, då lämnar vi ju området. Då är vi inte synlig, säger Rissa Seidou, områdespolis, Järva. Foto: Marco Nilson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Intern kritik mot polisens sparande: ”Vi försvinner från gatan”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick ökade resurser – men har nu ett underskott på en halv miljard. Ledningen har uppmanat till sparsamhet och på flera håll finns en frustration över att poliser tvingas utföra administrativa uppgifter i stället för att vara ute på gatan.

I fjol meddelade Polismyndigheten man skulle klara att hålla budgeten i balans med de medel som man då fått av regeringen – 1,65 miljarder kronor extra. Men så blev det inte.

Polisen ligger en halv miljard back i sin budget för resten av året. Orsaken uppges vara ökade kostnader i och med pandemin samt att antalet polisanställda ökat snabbare än beräknat.

På grund av läget har en tydlig signal om att spara skickats till regionerna, om måttfullhet kring ersättningsrekryteringar och investeringar.

Poliser sitter i receptionen

I Rinkeby har områdespoliser fått turas om att arbeta på administrativa tjänster, som polisstationens reception. Det har väckt intern kritik men lokalområdeschef Maria Sundström säger till SVT att hon känner sig trygg med prioriteringarna. (Se video.)

Men oron över läget finns på fler håll.

Enligt Polisförbundet Syd så är poliser där kritiska till att behöva utföra arbete som inte kräver mer än en gymnasieutbildning, till exempel att täcka upp i arresten. Inhoppen skapar i sin tur en kedja av vakanser som måste tillsättas, då de poliser som täcker upp också behöver ersättas.

Polisförbundet Väst har ännu inte märkt några tydliga konsekvenser på grund av sparande, men tror inte att det krävs mycket innan man hamnar i en liknande situation som Syd eller Stockholm.

Vill ha mer pengar

SVT har sökt rikspolischef Anders Thornberg som avböjt intervju. Polisens ekonomidirektör Fredrik Modig skriver i en kommentar att man behöver mer pengar:

”Polismyndighetens tillväxt fortgår och fokus ligger nu på den fortsatta tillväxten av poliser. För att kunna fortsätta tillväxten krävs ekonomiska resurser. Innevarande år bedömer polisen att tilldelade medel inte räcker till.”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill varken kommentera kritiken från de lokala poliserna eller ge ett svar på om Polismyndigheten kommer få det tillskott de önskat.

”Regeringen kommer att presentera budgetpropositionen i sin helhet den 20 september. Regeringen genomför den största satsningen på polismyndigheten någonsin. Sverige har aldrig haft så många poliser eller civila anställda. Hur resurserna fördelas är en fråga för polismyndigheten.”

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter