Enligt en utvärdering beställd av Polismyndigheten saknade flertalet poliser tillräcklig skyddsutrustning vid terrordådet på Drottninggatan. Foto: Tomas Oneborg/TT

Poliserna som kom först fram vid terrorattacken saknade utrustning

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna som var först på plats vid terrordådet på Drottninggatan hade inte tillräcklig skyddsutrustning, rapporterar Sveriges Radio.

I en utvärdering gjord av Polismyndigheten slår man fast att de poliser som var först framme efter att lastbilsattacken på Drottninggatan inträffade 7 april saknade tillräcklig skyddsutrustning och förstärkningsvapen. Poliserna hade inte tid att ta med utrustningen, eller så fanns det ingen tillgänglig.

– Det fanns flera som uppgav att man inte hade tid att ta på sig den skyddsutrustning som fanns för att man prioriterade snabbheten, säger, säger Jonas Hysing, chef för Nationella taktiska rådet, som genomfört utvärderingen, till Sveriges Radio.

Terrordådet i Stockholm

Beställt utrustningspaket

Ekot har även pratat med polisen Erika Andersson, som var bland de första på plats vid Åhléns, efter att lastbilen kraschat in i fasaden. Hon säger att hon saknade skottsäker hjälm och förstärkningsvapen.

Nu har polismyndigheten beställt 3.000 utrustningspaket som ska börja levereras från årsskiftet.

Utvärderingen visar dock att insatsen i det stora hela beskrivs som lyckad, speciellt då man lyckades gripa den misstänkte Rakhmat Akilov samma kväll.

Fem människor dödades och runt femton skadades i dådet den 7 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet