Polisförbundets ordförande Lena Nitz tycker beslutet att Dan Eliasson ska lämna polisen är ”klokt och nödvändigt”. Foto: TT

Polisförbundet: Vill ha en polis efter Eliasson

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att Dan Eliasson ska lämna polisen är ”klokt och nödvändigt”, tycker Polisförbundet. Ett av fackets krav på nästa rikspolischef är klart – det ska vara en polis den här gången.

– Det absolut viktigaste är att det är en polis som leder polisen, med djup och grundlig verksamhetskunskap och kompetens, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TT.

Dan Eliasson tillträdde som rikspolischef i samband med den stora omorganisationen 2015, och blev snabbt en måltavla för kritiken mot denna. Poliser har lämnat yrket i missnöje och utredningsresultaten fortsatte sjunka. Förra året vände siffrorna för första gången på länge uppåt.

Krisen inom polisen

Hoppas på förändring

Nu behöver polisen gå in i ett nytt skede och få en ledning som motiverar och engagerar poliskåren, säger Lena Nitz.

– Arbetet med att uppvärdera polisyrket som Dan Eliasson har påbörjat måste fortsätta. Det är fortfarande så att vi har en polisbrist, som gör att vi inte kan leverera tillräckligt bra. Och då behöver lönerna höjas, arbetsmiljön förbättras och ledarskapet utvecklas. Det är jag övertygad om att den som blir nästa rikspolischef är medveten om.

”Har inte varit lyhörd”

Från Polisförbundet har man varit kritisk till det sätt omorganisationen genomförts och bristen på resurser, under en tid då utmaningarna varit stora med migrationskris och terrorhot.

– Vi har också varit kritiska till att vi inte tycker att Dan Eliasson har varit tillräckligt lyhörd för de problem som Polisförbundet pekat på. Men jag måste också vara ärlig och säga att vi under det senaste året tycker att vi fått en bättre respons, säger Lena Nitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet