Genrebild. I Stockholm nära nog halverades antalet arbetsplatskontroller förra året när även gränspolisen fick ägna sig åt den grova brottsligheten och det växande antalet skjutningar. Foto: TT

Polisrazzior i jakten på papperslösa: ”Saknas resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare för gränspolisen att kontrollera arbetsplatser för att hitta personer som ska utvisas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss som klubbas i morgon. Regeringen vill även fördubbla böterna för arbetsgivare som anställer papperslösa. Men enligt polisen är det stora bekymret bristen på resurser.

– Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Naturligtvis är det så att de som inte har rätt att vistas här och inte har rätt att jobba i Sverige ska heller inte göra det, säger Stefan Löfven (S).

Vid ett besök hos gränspolisen på onsdagen, tillsammans med migrationsminister Heléne Fritzon, berättade statsminister Stefan Löfven om lagändringen som ska göra det lättare för polisen att kontrollera arbetsplatser i jakten på personer som vistas i Sverige illegalt. Det är något polisen länge har efterfrågat.

– Vi kommer att kunna genomföra arbetsplatskontroller självständigt vilket gör oss mer effektiva, säger Lisa Ström, chef för gränspolisenheten i Stockholm.

Sanktionsavgifterna fördubblas

Regeringsförslaget, som klubbas i morgon, innebär att det inte längre ska behövas brottsmisstanke för att polisen ska kunna göra razzior på arbetsplatser.

Ett syfte är att försvåra för arbetsgivare som utnyttjar människor som vistats i landet illegalt. Därför fördubblas sanktionsavgifterna för den som anställer en person som inte har rätt att jobba i Sverige.

– Här finns ett utnyttjande av människor som är helt oacceptabelt, säger Stefan Löfven (S).

Statsministern menar att pengarna räcker

Men gränspolisen efterfrågar mer än en ny lag, polisen behöver mer resurser. I Stockholm nära nog halverades antalet arbetsplatskontroller förra året när även gränspolisen fick ägna sig åt den grova brottsligheten och det växande antalet skjutningar.

– Vi får göra så gott vi kan som läget ser ut nu. Vi kan inte göra lika många kontroller som vi gjorde 2016 helt enkelt. Vi ser fram emot att polisen ska få mer resurser, säger Lisa Ström.

Enligt statsministern har regeringen tillfört tillräckligt med pengar.

– Nu har vi tillfört mer än vad polisen själv ville, nu måste polisen själv organisera det och fördela de resurserna på bästa möjliga sätt och den bedömningen gör polisen bäst själv, säger han.

Kritik från Fackligt centrum för papperslösa

Lagförslaget kommer av allt att döma att gå igenom riksdagen eftersom att såväl allianspartierna som Sverigedemokraterna är positiva. Därmed kan de nya reglerna börja gälla till sommaren.

Men från fackligt håll hörs kritik.

– Vi kan inte varje gång vi tycker något är fel på en arbetsplats ropa på polis. Ordning och reda på arbetsplatserna är en fråga för de fackliga organisationerna, säger Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt centrum för papperslösa.

Men migrationsminister Heléne Fritzon (S) köper inte det argumentet.

- För att du ska kunna jobba på en arbetsplats i Sverige så ska du antingen ha rätt att vistas i landet eller ha ett tillstånd för att arbeta. Har man inte det då kan man inte jobba på den svenska arbetsmarknaden. Allt annat måste man hantera på annat sätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.