Antalet anmälda brott på festivaler har minskat, enligt en ny rapport från polisen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Polissatsning minskade anmälda sexbrott på festivaler

Uppdaterad
Publicerad

Ett samverkansprojekt mellan polis och andra aktörer fick ner antalet anmälda sexofredanden på flera festivaler med nästan 90 procent mellan 2016 till 2017. Detta visar en rapport som polisen släppte under tisdagen.

– Förut satt vi i varsitt hörn och jobbade åt olika håll. Men när vi bestämde ett gemensamt mål och jobbade utifrån våra egna förutsättningar – då blev det bra, säger polisinsatschef Andreas Welin.

I satsningen ”Trygga och säkra evenemang” samarbetade polis med länstyrelsen, Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) och arrangörer bakom flera av Sveriges större festivaler.

Genom gemensamt utförda åtgärder ska de ha fått ner brottsligheten på festivalerna. Bland annat gick antalet anmälda sexuella ofredanden ned med cirka 90 procent från år 2016 till 2017 på de festivalerna vars besökare var hårdast drabbade.

– Jag ser det som jättepositivt. Jag tror att mörkertalet också har gått ner i och med att folk är mer medvetna och inte accepterar detta, säger polisinsatschef Andreas Welin på en presskonferens under tisdagen.

Fanns ”krimjourer” på plats

En av de insatser som gjordes var att sätta upp så kallade krimjourer på festivalområdet, som redan på plats kunde ta emot anmälningar och genomföra förhör. Detta frigjorde tid för poliser ute på fältet, som kunde hänvisa till tältet för anmälningar. Det gjorde även tröskeln lägre för folk att göra en anmälan om ”lättare” sexuella ofredanden, som personer annars kanske hade struntat att lägga tid på.

RFSU såg bland annat till att utbilda och sprida information både hos de anställda såväl som besökarna.

– Vad är frozen fright? Hur kan någon bli utsatt för en våldtäkt framför en scen? Sådana kunskapluckor jobbade vi med, säger Pelle Ullholm på Rfsu.

En annan åtgärd, som i rapporten framhålls som väldigt effektiv, var att se över vilka artister som bokades, och när dessa skulle spela. På vissa festivaler valde man att låta akter som förväntades dra en stor publik gå på scen tidigare på dagen, så att det blev lättare att urskilja publikhavet. Man försökte också låta akter, som generellt sett lockade en äldre publik, spela lite senare så att besökarnas ålder blev mer blandad.

Kan vinna pris

Nu har Brå nominerat projektet till ett internationellt pris i brottsförebyggande som delas ut i Wien i dagarna. Andreas Welin ser fram emot att visa upp de positiva effekterna av samarbetet mellan de olika aktörerna, då han upplever att det internationella intresset är stort.

– Men oavsett pris så har det arbetet vi gjort faktiskt resulterat i att färre personer utsatts för brotten, vilket är det främsta.

FAKTA: OM PROJEKTET

Sedan 2017 har polisen en långsiktig nationell samverkan med arrangörerna via branschorganisationen Svensk Live i syfte att gemensamt arbeta för trygga och säkra evenemang. Även länsstyrelserna och RFSU ingår i samverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.