Polisspaning på nätet kritiseras

Publicerad

Efter Södermalmspolisens efterlysning på Facebook kritiserar nu Advokatsamfundet polisens arbetssätt.”Man är oskyldig tills dess att man blir dömd”, säger generalsekreterare Anne Ramberg om bildpubliceringen.

Det blir allt vanligare att polisen använder sociala medier i spaningsarbetet. I måndags länkade Södermalmspolisen i Stockholm från Facebook till polisens hemsida där det fanns bilder och en videofilm från en övervakningskamera i T-centralen. Polisen ville sprida efterlysningarna efter de män i 20-årsåldern som misstänks för en grov misshandel. Metoden ifrågasätts av Advokatsamfundet.

Kränkande kommentarer

-Vi kan inte konstatera utifrån bilderna att de utför brott, de kanske bara befann sig i tunnelbanan, säger Anne Ramberg till TT.

Polisens länk delades av allmänheten och många kommenterade med kränkande och rasistiska kommentarer. Några av inläggen har rensats bort.

-Det finns anledning att ifrågasätta att polisen tillåter kommentarer på sin Facebooksida, säger Ramberg.

Det är inte förbjudet att publicera bilder och videor på misstänkta gärningsmän, men det bör vara en sista utväg och det ska endast ske om brottet kan leda till minst sex månaders fängelse. Polisen måste också vara säker på att det är den misstänkte som visas på bilden, enligt Rikspolisstyrelsens (RPS) allmänna råd.

”Värdefullt verktyg”

-Det är ett värdefullt verktyg när det andra alternativet är att lägga ner brottet, säger Björn Malmqvist, biträdande chefsjurist på RPS.

Cirka 4 700 personer följer Södermalmspolisen på Facebook. Totalt finns 35 Facebookkanaler i Stockholm och över 10 Twitterkonton, enligt dn.se.

-Det är jättetråkigt när det skenar iväg så där, det här är vår elektroniska anslagstavla och vi vill att det ser bra ut. Samtidigt blir det inte rätt om vi ska gå in och filtrera och avgöra vad som är okej och inte, säger Robert Kindroth, som lade ut länken, till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.