Polisutbildningen skärs ned kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens mål att Sverige ska ha 20.000 poliser kommer att nås i år. Det innebär att antalet nyutbildade poliser minskar kraftigt.

Att mängdmålet nås och att färre poliser än väntat väljer att gå i pension får Rikspolisstyrelsen att dra i handbromsen för polisutbildningen.

Inga antagningar i Stockholm

Inga nya antagningar kommer att ske i Stockholm 2010, och i Umeå blir det bara antagning under höstterminen, skriver Västerbottens Folkblad.

-Vi måste anpassa antalet studenter så att vi ligger på den nivå som vi ska vara. Nu har vi sett att fler poliser än förväntat väljer att arbeta tills de fyller 67 samtidigt som den ekonomiska situationen gör att allt färre ansöker om att få gå tidigare än 65, säger Marina Rydholm, chef för Rikspolisstyrelsens personalavdelning, till Västerbottens Folkblad.

140 väntas utbildas

De senaste åren har 600-700 studenter antagits till polisutbildningarna.

-Den prognos vi har för 2010 är att bara 140 poliser behöver utbildas, säger hon.

Umeå föreslås få 60 platser, Växjö 80, skriver Smålandsposten.

Rikspolisstyrelsen väntas fatta det formella beslutet om nedskärningarna i mitten av oktober.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.