Därför granskar SVT Nyheter hoten mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

Spottloskor, dödshot och sexuella ofredanden. SVT Nyheter har pratat med en rad politiker som vittnar om hot, hat och trakasserier.

Nu tar vi ett större grepp om frågan.

– Det är en mycket oroande bild som kommer fram, säger ansvariga utgivaren Charlotta Friborg.

Nästan tre av tio förtroendevalda uppger att de utsattes för trakasserier, hot eller våld kopplat till sina politiska förtroende­uppdrag under valåret 2014. För en fjärdedel av de drabbade ledde det till självcensur, de undvek att engagera sig eller uttala sig i en speciell fråga, enligt Politikernas trygghetsundersökning 2015

Nu på torsdag presenterar Brottsförebyggande rådet en ny rapport. Inför den har SVT Nyheter pratat med politiker över hela landet, både på lokal- och riksnivå.

Hot mot politiker

Oroande bild

SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg säger att en viktig demokratisk grundbult är att medborgare är beredda att ta på sig politiska uppdrag. Därför är hot mot förtroendevalda också ett hot mot det öppna demokratiska samhället.

– Allt fler rapporter indikerar att hoten i samhället ökar – mot politiker men också mot tjänstemän, poliser, lärare för att nämna några andra grupper, säger hon och fortsätter:

– SVT Nyheter tar nu ett grepp om frågan om hot mot förtroendevalda, och det är en mycket oroande bild som kommer fram. Om människor inte vågar engagera sig politiskt – av rädsla för att de själva eller deras anhöriga ska råka illa ut – så försvagas demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet