Politiker: Inför kameraövervakning på arresterna

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Folkpartiet och Socialdemokraterna att det ska finnas kameraövervakning i arresterna.

Polisen borde införa kameraövervakning i arresterna, det säger nu politiker i justitieutskottet, efter SVT:s granskning om våld och missförhållanden i svenska polisarrester. Och för att stoppa dödsfallen i fyllecellerna borde fler få sjukvård istället för att låsas in i arrest.

– Jag tycker polisen i hela Sverige ska dra lärdom av de fakta som har kommit fram. Går inte det här åt rätt riktning de kommande åren, då tycker vi från Folkpartiet att man ska överväga lagstiftning där sjukvården får ta det här ansvaret, säger Johan Pehrson (FP).

Det handlar om människor som dör i fyllecell fast de troligtvis skulle kunna räddas till livet om de istället fick sjukvård. Misstag hos polisen som ibland inte ens utreds. SVT har också kunnat berätta om polisarresten på Aminogatan utanför Göteborg där arrestpersonal fått lämna sina jobb efter anmälningar om våld och kränkningar av intagna.

”Kamerövervakning behövs”

Nu menar ledamöter i justitieutskottet att det behövs kameraövervakning på arresterna, nåt som i dag bara finns på en del ställen.

– I den här miljön kan det göra mycket mera nytta än skada. I dag har vi olika regler för kameraövervakning och det tycker jag är bristfälligt, säger Johan Pehrson.

Morgan Johansson (S) tycker att ansvarig minister Beatrice Ask (M) viftat bort problemen, men vet att även under den socialdemokratiska regeringen så dog människor i arresten som skulle ha fått sjukvård.

– Det borde finnas överallt för att reda ut efteråt vad är det är som egentligen som har hänt, säger Morgan Johansson.

SVT: Varför har det här fått fortsätta?

– Jag tror det har varit en resursfråga som det har stupat på i slutänden. Det är det som det har handlat om, säger Morgan Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.