Bild från tisdagens demonstation mot SD:s annonskampanj på Norrmalmstorg. Foto: TT

Politiker kräver att SL:s policy ses över

Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga protesterna mot Sverigedemokraternas annonskampanj mot tiggeri har fått Stockholmspolitikerna att agera.

”Jag är upprörd och arg över att resenärer i tunnelbanan återigen tvingas möta rasistiska och främlingsfientliga budskap”, skriver vänsterpartisten Gunilla Roxby Cromvall.

Bara timmar efter att Sverigedemokraternas annons sattes upp i tunnelbanan vandaliserades den. Budskapet, där man på engelska ber utländska turister om ursäkt för tiggeriet, har mött massiv kritik. Efter närmare 60 anmälningar ska nu justitiekanslern utreda om kampanjen är hets mot folkgrupp. Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge förstår inte upprördheten.

– Påtvingat tiggeri är den vanligaste formen av människohandel i Sverige om man ser till antalet anmälda brott och jag har faktiskt svårt att förstå att man, om man inte är utsatt för detta, kan se det som stötande att vi tar upp frågan och vill hjälpa de människor som är utsatta för det här.

Kritik mot SD-kampanj

På vilket sätt kan er annonskampanj hjälpa de människor som lever i den här utsatta situationen?

– Det här är ett sätt att skapa opinion i frågan och sätta politiskt tryck på de andra partierna så att de förstår att de måste agera.

”Reklamen ska inte vara stötande”

Efter de kraftiga protesterna reagerar nu även Stockholmspolitikerna. Flera partier, däribland Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, vill nu att regelverket kring tunnelbanereklam ses över.

– Vi tycker att policyn måste ses över utifrån att reklamen inte ska vara stötande, det är viktigt för oss, säger Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson Malin Karlsson.

Frågan har varit uppe tidigare

Frågan var uppe i trafiknämnden redan förra våren efter en annan annonskampanj från SD med ett snarlikt budskap, men diskussionen resulterade inte i några förändringar. Enligt det regelverk som gäller i dag och som antogs 2005 får reklam som uppfattas som ”stötande eller sedlighetssårande eller sårande mot folkgrupp” inte förekomma. Men det räcker inte enligt landstingspolitikerna.

”Jag är upprörd och arg över att resenärer i tunnelbanan återigen tvingas möta rasistiska och främlingsfientliga budskap”, skriver vänsterpartisten Gunilla Roxby Cromvall, ledamot i trafiknämnden, i ett pressmeddelande.

Riktlinjerna är över tio år gamla

Även trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) som är ordförande i SL:s styrelse, öppnar för en översyn av riktlinjerna, men inte på grund av Sverigedemokraternas kampanj, utan för att riktlinjerna är tio år gamla.

– Jag är inte beredd att medverka till en översyn som begränsar det fria ordet eller går i strid med svensk lagstiftning. Jag kommer heller inte medverka till regelförändringar som gör ett visst parti till martyrer, det förtjänar de inte.

Men vad tycker du, tangerar den här kampanjen lagstiftningen om hets mot folkgrupp?

– Det är inte upp till mig att avgöra, det får prövas av justitiekanslern utifrån den lagstiftning som finns i Sverige.

”Vi har lyckats lyfta frågan”

När justitiekanslern efter EU-valrörelsen förra året utredde Sverigedemokraternas annonser om organiserat tiggeri konstaterades det att dessa inte var hets mot folkgrupp. Enligt partiet ska de nedrivna affischerna sättas upp igen.

– Det är uppenbart att vi har lyckats lyfta frågan på agendan och alla pratar om den och förhoppningsvis ska vi också kunna omsätta det i politisk kraft så att vi kan göra något åt det, säger Henrik Vinge (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SD-kampanj

Mer i ämnet