Flera politiker i riksdagspartierna vill anpassa barnbidraget efter föräldrarnas ekonomiska behov. Foto: Isabell Höjman/TT

Politiker vill behovspröva barnbidraget

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell tar upp frågan om att förändra barnbidragets utformning. Men idén om att behovsanpassa bidraget får mothugg av vänstern.
– Problemet är helt enkelt att folk som inte behöver bidrag får bidrag, säger Joar Forssell, till Sveriges Radio Ekot.
– Börjar man rulla tillbaka barnbidraget för några, då rullar man snart tillbaka det för fler, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.

I dag ligger barnbidraget på 1 250 kronor i månaden per barn och betalas i utgångsläget ut automatiskt till alla föräldrar.

Men nu anser en riksdagsledamot från L att reglerna bör ändras, vilket har blossat upp för debatt tidigare om åren, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek föreslår i en motion att barnbidraget ska behovsprövas.

– Jag tror att det är en dålig idé att ha väldigt generella bidrag, som går även till folk som kanske inte har behov av dem, samtidigt som vi har ett behov av att prioritera statens resurser och se till att välfärden fungerar för alla människor i hela landet, säger Magnus Ek till Ekot.

”Ge till dem som behöver det”

Även Joar Forssell, riksdagsledamot för Liberalerna, anser att barnbidraget ska vara behovsprövat, i stället för att som i dag betalas ut automatiskt till föräldrar med barn under 16 år.

Tanken var när bidraget infördes 1948 var att det skulle bidra till god levandsstandard för barnfamiljer.

– Jag tycker att vi ska ha generösa bidrag till dem som faktiskt behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss, säger Joar Forssell till Ekot.

Han anser att många barnfamiljer i dag har tillräckligt bra ekonomi och inte behöver skattepengarna i samma utsträckning som förr, och därför borde pengarna användas till något annat.

– När man ger pengar till folk som inte behöver det, då vet vi att man lägger det på hög, sparar till en insats, man ökar klyftorna i stället för att faktiskt göra något för att se till att alla barn får ungefär likvärdiga chanser i början på livet, säger han.

Gillas inte av Sjöstedt

Men Liberalerna som han företräder i riksdagen står inte bakom förslaget.

– Jag har stora förhoppningar på att få att partiet i den riktningen, säger han.

Även moderata riksdagsledamoten Jan Ericson vill se över dagens utformning av barnbidraget.

– Om man har väldigt många barn, så får man väldigt stora summor och vi har också flerbarnstillägg redan från andra barnet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är starkt kritisk till idén att behovspröva barnbidraget.

– Börjar man rulla tillbaka barnbidraget för några, då rullar man snart tillbaka det för fler och då blir det en sorts allmosa, säger Jonas Sjöstedt.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det i ingressen att förslaget om behovsprövning kom från partiet Liberalerna. Det stämmer inte. Förslaget kommer från en enskild riksdagsledamot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.