Politikreportern Elisabeth Marmorstein kommenterar SVT/Novus senaste mätningar. Foto: SVT

Politikreportern om KD:s väljarsiffror: ”Det handlar väldigt mycket om Ebba Busch Thor”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Novus nya mätningar fortsätter Kristdemokraternas uppåtgående trend. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein menar att de ökade siffrorna beror på partiledaren Ebba Busch Thor.

– Hon går hem hos de konservativa väljarna som står och väger mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger Elisabeth Marmorstein.

Men KD har fortsatt en bit kvar till Alf Svenssons 12 procent i valet 1998, hur skiljer sig dagens KD mot det parti han ledde?

– Kristdemokraterna är det parti som förändrats mest under senare år och det handlar ju om en tydlig konservativ högergir där man skrotat mycket av arvet efter Alf Svensson. Här har ungdomsförbundet länge varit pådrivande men det är först med Ebba Busch Thor som de lyckats.

– Något förenklat kan man säga att partiledningen har anpassat partiprofilen till den här kulturella värderingskonflikten, eller gal-tan som statsvetarna kallar den, men utan att vara nationalister. Det går uppenbarligen hem i delar av väljarkåren, medan partiets socialliberaler knyter handen i fickan. Och frågar du Alf Svensson så vill ju han fortsatt att KD ska vara ett mittenparti som tydligt tar spjärn mot SD.  

Moderaterna ligger still, inte mycket att orda om, eller?

– Nja, det finns en rörelse som är intressant och det är att de vinner tillbaka en del väljare från SD. Det har partiledningen varit fixerade vid i flera år och de vill nog gärna tolka flödet som att de nu lyckats visa väljarna att de, i och med regeringsbildningsprocessen, på allvar övergett decemberöverenskommelsen. Men det är alldeles för tidigt att dra några sådana slutsatser och på totalen är det ett nollsummespel eftersom de samtidigt tappar till KD.

Se mer av Elisabeth Marmorsteins analys i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.