Justitieminister Morgan Johansson (S) ser inga problem med att gå vidare med förändringen i grundlagen. Foto: Arkivbilder TT

Politisk majoritet vill ändra grundlagen

Publicerad

En parlamentarisk kommitté är överens om att förändra grundlagen. En ändring i regeringsformen där föreningsfriheten begränsas ska möjliggöra en kriminalisering av deltagande i terrorganisationer.

– Jag ser inga problem med att gå vidare med det här, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Den parlamentariska grundlagskommittén, där alla riksdagspartier ingår, föreslår att föreningsfriheten begränsas för sammanslutningar som ”ägnar sig åt eller understödjer terrorism”. Syftet är att på så sätt skapa utrymme för ny lagstiftning som ska göra det olagligt att delta i terrororganisationer.

– Terrorism är ett mycket allvarligt brott som man måste kunna ingripa emot, motiverar kommitténs ordförande, justitierådet Anders Eka, en grundlagsförändring.

Enligt Anders Eka är Sveriges internationella samarbete mot terrorism ett annat tungt skäl till att förändra lagstiftningen då svenska terrorlagar inte bör skilja sig allt för mycket från andra länders.

– De skäl som talar för att begränsa föreningsfriheten är betydligt starkare än de skäl som talar emot, säger han.

Bakom förslaget finns en bred politisk majoritet. Endast Vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget då man anser att ingreppet i föreningsfriheten var för stor. Moderaterna stödjer förslaget, men vill även att till exempel våldsbejakande organisationer och kriminella gäng ska kunna undantas från den grundlagsfästa föreningsfriheten.  

”Ser inga problem med att gå vidare”

Justitieminister Morgan Johansson är nöjd med kommitténs förslag.

– Det finns en styrka i att det finns i att det finns en sådan bred majoritet bakom det här förslaget säger han och tillägger:

– Jag ser inga problem med att gå vidare med det här.

Tidigare förslag stoppades av lagrådet

Regeringen lade redan 2019 fram ett förslag om att kriminalisera deltagande i terrororganisationer, ett förslag som stoppades av Lagrådet som ansåg att förslaget stred mot föreningsfriheten. Grundlagskommitténs förslag om en begränsning av föreningsfriheten skapar dock utrymme för ett nytt förslag, säger Morgan Johansson.

– Nästa steg är att fylla det utrymmet med ett förslag, säger han.

Eftersom grundlagsförändringar måste föregås av ett riksdagsval kan dock inte regeringen återkomma med ett nytt förslag förrän efter årsskiftet 2023 då förändringen av regeringsformen vän tas träda i kraft. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer