Politisk reklam – även utan val

Publicerad

Väljarna kan få möta politiska reklambudskap i vår, trots att det inte blir något extraval. Flera partier har redan hunnit boka reklamplatser – och allt går inte att boka av.

Moderaternas valledare Tomas Tobé säger att partiet hunnit förbereda sig ”ordentligt” inför extravalet, som nu blåses av.

– Vi hade så klart inlett ett arbete politiskt, men vi hade också givetvis börjat arbeta med att beställa material och boka annonseringar.

Hur mycket pengar som det inställda extravalet kostat partiet vet han ännu inte.

Runt om i landet har valarbetare också börjat förbereda sig för att kampanja.

– Jag tror att det finns många som så snabbt som möjligt hade velat byta ut regeringen Löfven, men man tycker också att det är bra att Alliansen håller samman och får en chans att regera efter valet 2018.

Positivt att synas

Även Miljöpartiets säger sig ha kommit ganska långt med förberedelserna. Partiet har bjudit in de regionala företrädarna till en valupptakt i början av 2015.

– Den kommer vi ändå ha. Men den kanske blir lite mindre och med mer fokus på det långsiktiga arbetet, säger partisekreteraren Anders Wallner.

Vissa kostnader har det inställda valet inneburit.

– Det finns väl en del reklamytor vi får behålla och göra något annat av, men det har vi ingen färdig bild av, säger Wallner.

Han ser det ändå som något positivt att partierna blir synliga även mellan valrörelserna.

– Att man får möjlighet att prata lite bredare om sin politik även om det inte är val.

Donationer sparas

Några som kan andas ut är Kristdemokraterna, som skulle ha det tufft ekonomiskt att bekosta ett extraval och som på partiets hemsida bett om gåvor från medlemmar och sympatisörer inför valrörelsen. De annonsbokningar som gjorts går att boka av och de pengar som kommit in går till framtida val, uppger kommunikationschefen Mia Widell.

– Nu kommer vi inte behöva satsa de pengarna, i stället kommer vi att spara medel för kommande ordinarie val, säger hon.

Valmyndigheten har tidigare uppgett att man väntar in utlysningen av nyval som skulle ha skett den 29 december. Preliminära beräkningar pekade på att det skulle ha kostat 70-80 miljoner för myndigheten och ytterligare 20-25 miljoner för länsstyrelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.