Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: TT

Politiska kommentatorer: Moderatledaren Ulf Kristersson vinnare i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Nye moderatledaren Ulf Kristersson klarade första hindret och blev en av vinnarna i partiledardebatten. Det anser några politiska kommentatorer som SVT Nyheter har talat med.

– Även om han inte glänste så snubblade han aldrig, säger Dagens Nyheters Ewa Stenberg.

Debatten sändes i söndagens Agenda i SVT. Här ger Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg, SVT Nyheters politiske reporter Love Benig och Expressens politiske kommentator K-G Bergström sina omdömen om partiledarnas insats.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: TT
Partiledardebatt oktober 2017

Jonas Sjöstedt (V)

Ewa Stenberg: Han var på hugget både åt vänster och höger. Han kritiserade Stefan Löfven för att vilja samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet, samtidigt som han gick väldigt hårt åt Jimmie Åkesson.

Love Benigh: Han var mån om att föra in rättvisefrågor i debatten eftersom han anser att Stefan Löfven tittar för mycket åt höger. Han ville framställa sig som det tydliga vänsteralternativet och garanten för att det ska föras vänsterpolitik vid en rödgrön regering.

K-G Bergström: Han var tuff, offensiv. Han attackerade Kristersson hårdast av alla och tillsammans med Ebba Busch Thor gick han hårdast åt Jimmie Åkesson.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Foto: TT

Stefan Löfven (S)

Ewa Stenberg: Han gjorde en genomsnittlig debatt. Han var lite i ”valrörelsemode”, ganska mycket partiledare och lite statsminister.

Love Benigh: Han försökte måla upp Moderaterna som huvudmotståndare med stora skattesänkningar som det röda skynket, att skattesänkningar skulle utgöra ett hot mot välfärden.

K-G Bergström:  Han har ett problem, vid nästan varje angrepp på Alliansen hänvisar han bakåt i tiden. Jag tror inte det är övertygande att bara skylla alla problem på sina föregångare.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: TT

Gustav Fridolin (MP)

Ewa Stenberg: Han var lite för taggad. Ibland var han så på hugget att det var svårt att höra vad han sade, opinionssiffrorna och viljan att synas i klimatpolitiken gjorde att han eldade på lite för mycket.

Love Benigh: Han var den hetsigaste debattören. Han hade väldigt stort behov av att synas och höras eftersom partiet befinner sig i opinionsmässig kris.

K-G Bergström: Han var alldeles för aggressiv, jag tror det låg honom i fatet. Annars är han generellt sett en skicklig debattör.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson. Foto: TT

Ulf Kristersson (M)

Ewa Stenberg: Han gjorde en bra debatt. Han var inte särskilt offensiv och inte heller retoriskt elegant, men gjorde en bra premiär.

Love Benigh: Han gjorde en godkänd insats i sin första partiledardebatt, men hade svårt att få in angrepp som man kan minnas efteråt.

K-G Bergström: Han fick stort utrymme i första halvleken, men kom lite bort i andra halvlek då han inte hade någon egen duell. Möjligen är han lite i timidaste laget för den här sortens ”råkurrsdebatt”.

Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: TT

Annie Lööf (C)

Ewa Stenberg: Hon gjorde som vanligt en god debatt, var både ganska offensiv och saklig. Det var intressant att hennes slutomdöme var att det var för mycket käbbel i debatten, hon tog rollen att ställa sig utanför och recensera debatten. 

Love Benigh: Hon försökte inta en misstänkt likt Alliansledarroll och hade självförtroende i debatten över hela linjen.

K-G Bergström: Hon gjorde en stabil insats. Dessutom överraskade hon genom att vara lite drastisk. När Jimmie Åkesson hävdade att brottsligheten beror på invandring svarade hon att det räckte med att titta på SD:s egen riksdagsgrupp för att se att det inte är så.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. Foto: TT

Ebba Busch Thor (KD)

Ewa Stenberg:  I vanliga fall är hon en skicklig debattör, men det här var en av hennes sämre debatter. Hon höll sig inte till ämnet och var lite övertaggad.

Love Benigh: Hon var väldigt energisk och på i debatten. Hon gick bland annat till väldigt hårt angrepp mot Jimmie Åkesson, även om det inte var så stor skillnad mellan SD och KD i synen på om vården ska bli statlig.

K-G Bergström: Hon var i det aggressivaste laget, men hon är en väldigt aggressiv och offensiv debattör. Hon balanserar på en gräns där hon riskerar att få publiken emot sig om hon är för offensiv. 

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Jimmie Åkesson (SD)

Ewa Stenberg: Han hamnade ju i fokus ganska mycket vilket jag tror han var nöjd med. Jag tycker att han hanterade det relativt väl, även om han undvek att svara på kontroversiella frågor.

Love Benigh: Han blev angripen från alla håll på ett sätt som vi inte har sett tidigare, vilket gjorde honom till en centralgestalt i debatten. Det var fräna angrepp som han hade svårt att hantera fullt ut.

K-G Bergström: Jag har aldrig sett honom så trängd i en partiledardebatt, både Sjöstedt och Busch Thor gick väldigt hårt åt mot honom.

Liberalernas ledare Jan Björklund. Foto: TT

Jan Björklund (L)

Ewa Stenberg: Han gjorde en hyfsat bra debatt, han har en hög lägstanivå. Det var oväntat när han ställde sig bakom Emmanuel Macrons (Frankrikes president reds. anm.) förslag om en EU-skatt på koldioxid, det var en av de få nyheterna under debatten.

Love Benigh: Han är en trygg och skicklig debattör men hade inte någon av sina större debattkvällar, bland annat eftersom det inte var några självklara debattämnen för honom. Liberalernas profilfråga skolan fanns inte med som debattämne.

K-G Bergström: Han är en utomordentligt skicklig debattör, men jag tycker att han gjorde lite av en tabbe som använde borgerligt styrda Stockholms läns landsting som exempel på ett landsting som hanterar sjukvårdsköerna bra. Det innebar att han gav oppositionen en chans att nita borgerligheten för allt dåligt som Stockholms läns landsting gjort.

Vinnare/förlorare

Ewa Stenberg: Vinnare blev på sikt Ulf Kristersson, även om han inte glänste så snubblade han aldrig. Den här debatten var också viktigast för honom, han klarade första hindret i sin karriär som partiledare. Förlorare var möjligen Ebba Busch Thor och Gustav Fridolin, de var lite för övertaggade. Men också Stefan Löfven i den bemärkelsen att han inte lyckades prata så mycket om regeringens budget, vilket är hans starkaste kort inför valrörelsen.

Love Benigh: Jimmie Åkesson vann, oberoende av sin debattskicklighet, eftersom han angreps av så många partiledare i så många ämnen och därmed blev centralgestalt. Förlorare var Gustav Fridolin, som hade svårt att nå ut med sina argument. Det är ett bevis på desperation att man blir så hetsig som Fridolin blev.

K-G Bergström: Vinnare var Ulf Kristersson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. Förlorare blev Gustav Fridolin, trots sin debattskicklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet