Foto: SVT

Politiska motpoler överens om att papperslösa bör lämna landet

Uppdaterad
Publicerad

UD avråder svenskar från resor till Afghanistan. Samtidigt avvisar Migrationsverket asylsökande till landet.

– Hotet är större för oss som kommer från väst än för dem som återvänder till sitt hemland, sa migrationsminister Morgan Johansson (S) i tisdagens Aktuellt.

Morgan Johansson och Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell möttes i tisdagens Aktuellt i en debatt om papperslösa. Många av de som befinner sig utan papper i Sverige har fått beslut om att utvisas till Afghanistan, även om de exempelvis är uppvuxna i Iran. UD avråder just nu svenskar att resa till landet men Johan Forsell tycker inte det är fel att utvisa till Afghanistan.

– Jag har förtroende för migrationsdomstolens beslut i enskilda ärenden. 

Inte heller Morgan Johansson ifrågasätter Migrationsverkets avvisningar till Afghanistan, trots att hela landet anses som farligt på grund av de många terrordåden. 

– Hotet är större för oss som kommer från väst än för dem som återvänder till sitt hemland. 

Johan Forsell tog under debatten upp exemplet med Malmö där socialtjänsten betalar ut ett visst försörjningsstöd till asylsökande som har fått avslag och gått under jorden. Något han vill ska stoppas. 

Morgan Johansson kontrade med att det inte går att komma undan kommunernas självstyre, men att även han är kritisk till att kommuner betalar ut pengar till papperslösa. 

– Jag tycker inte om det, men jag vill påminna om att vi har hämtat ut de här uppgifterna och gett till polisen som utifrån dessa listor kunnat avvisa papperslösa.  

Även om de bägge politikerna på ytan var oense om vissa saker, vilka som gjort minst eller mest så var de ändå slående överens om att de som befinner sig illegalt i landet bör återvända så snart som möjligt. 

Johan Forsell varnade för en situation där det om några år skulle finnas upp emot 70 000 papperslösa i Sverige.  

– Hade regeringen haft bättre kontroll så hade vi inte haft det så här, ett sätt att stoppa detta är att minst fördubbla preskriptionstiden för asylärenden. 

Morgan Johansson kontrade med att han vill ha stöd från Moderaterna för att kunna genomföra arbetsplatskontroller och på så sätt kunna komma åt de som befinner sig illegalt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.