Politiska strategen: ”Kan avskräcka från politiken”

Uppdaterad
Publicerad

Politiska skandaler och gamla snedsteg som hamnar i strålkastarljuset är knappast något nytt. Men när en ny politisk generation växer upp under ständig dokumentation i sociala medier är frågan hur politiken kan påverkas.

– Jag tror att folk kommer att lämna olika plattformar – och att blivande politiker kan bli mer självcensurerande i de kanalerna, säger Billy McCormac, politisk strateg.

Det finns flera exempel på hur gamla bilder av politiker dykt upp långt senare och orsakat kontrovers. Under måndagskvällen publicerades en bild på Sveriges nuvarande civilminister i tonåren där hon gör en gest som skulle kunna tolkas som en nazisthälsning.

Alexandra Hernadi på organisationen Företagarna är expert på politisk kommunikation och opinionsbildning. Hon tror att den yngre generationen är bättre på att hantera sina fotspår i form av bilder och uttalanden – trots att de ständigt dokumenteras på ett sätt som inte tidigare generationer gjorde.

– Ens digitala förflutna kommer att följa med – och det vet unga i dag. Poängen blir kanske inte vad man gjort utan hur man förhåller sig till det, säger hon.

Kan avskräcka unga

Billy McCormac menar att att skandaler kring gamla bilder kan påverka viljan till engagemang.

– Jag tror att alla kan tänka tillbaka på någonting som man inte vill ska vara föremål för offentligheten – och det är klart att det kan ha en avskräckande effekt, säger han.

Han poängterar dock att det är en skillnad mellan pinsamma bilder och att uttrycka intolerans.

– Har man sagt något rasistiskt eller sexistiskt så får man ju ta konsekvenserna av det. Men jag tror att unga ställer sig frågan om den politiska makten är värd det hat man får ta.

Hör hur de politiska strategerna tror politiken och de framtida politikerna kommer att utvecklas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.