Sara Hussain märker av ett växande politiskt engagemang bland unga med utländsk bakgrund, framförallt på sociala medier. Foto: Privat

”Min glöd kommer från de orättvisor mina föräldrar har upplevt”

Uppdaterad
Publicerad

Både Sara Hussain, 26 år, och Tamim Alameddine, 27 år, tycker sig märka att den politiska glöden bland unga med utländsk bakgrund växer.

– Många har en historia, eller verklighet, av förföljelse och förtryck. Det skapar en större medvetenhet för hur viktigt engagemanget är, säger Sara Hussain.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om hur svårt det är att locka unga till de politiska ungdomsförbunden. Samtidigt råder det det inte brist på samhällsengagemang och på den politiska plantskolan Höj Rösten vittnar man om ett särskilt intresse hos unga med utländsk bakgrund.

Sara Hussain har studerat statsvetenskap på masternivå och haft praktik på organisationen Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Hennes föräldrar är kurder från Irak. Eftersom de inte ansågs vara en del av den ursprungliga irakiska befolkningen blev deras medborgarskap indraget och de tvingades lämna landet. Då bar det av till Sverige.

– Det jag fått höra om hur det har varit för mina föräldrar har väckt min glöd. Jag känner behovet av att göra skillnad utifrån orättvisorna de har fått uppleva, och orättvisorna som finns i samhället som människor upplever varje dag, säger hon.

Privilegium att påverka

Det är ingen slump att det märks ett politiskt engagemang bland unga med utländsk bakgrund, menar Sara Hussain. Rasismen blir alltmer normaliserad i samhället, anser hon, och det påverkar många personer med utländsk bakgrund negativt i vardagen.

– Många har en historia, eller verklighet, av förföljelse och förtryck. Det skapar en större medvetenhet för hur viktigt engagemanget är. Man inser vilket privilegium det är att vara en del av samhället och kunna påverka politiken.

– En del engagerar sig partipolitiskt, men det jag har märkt av mest är hur man utnyttjar sociala medier alltmer för att mobilisera och sprida en medvetenhet om människors olika situationer.

Konflikter i omvärlden

Tamim Alameddine är ordförande för SHIS Bostäder och kandiderar till kommunfullmäktige i Stockholms stad för Miljöpartiet. Han tror att de politiska orosmolnen i omvärlden spär på ungas engagemang i Sverige.

– Många med utländsk bakgrund i Sverige har rötter i länder med auktoritära, aggressiva nationalistiska regimer. När liknande krafter vinner mark både i USA och Europa påminns man om det och då är det klart att man reagerar.

Hans eget intresse för politik började i frågor om just internationella relationer och fred.

– Men så småningom såg jag krafter och tendenser även här i Sverige och kände att vi behövde göra något.

Tamim Alameddine påminner om att även om engagemanget växer, så är det fortfarande svårt för många att ta sig in i olika politiska forum.

– Man ser att människor i socioekonomiskt svagare områden ofta har svårare att göra sina röster hörda. Det handlar sällan om brist på engagemang, utan här är det andra faktorer som spelar in. Därför behöver dörrarna in i politiken bli både fler och bredare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.