Postnord planerar att höja deklarationsavgiften för att e-handla från länder utanför EU. Foto: SvD/TT

Postnord höjer avgiften för paket när kemikalieskatten införs

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att den nya kemikalieskatten på kläder och skor införs 2022 så kommer Postnord höja avgiften för e-handel från länder utanför EU. Det är konsumenten som får stå för höjningen. 

Deklarationsavgiften på ett paket från Kina kan hamna på uppemot 200 kronor, jämfört med dagens 75 kronor, rapporterar Sveriges Radio.

– Det skulle behöva anställas väldigt mycket människor för att kunna administrera det här. Konsekvensen blir ytterligare avgifter mot konsument, för nån behöver ju betala för den extra arbetskraften som vi tar in, säger Peter Hesslin, chef för e-handel på Postnord, till SR.

För att fasa ut farliga kemikalier har regeringen kommit överens med januaripartierna om en ny skatt på kläder och skor, men på grund av pandemin skjuts införandet upp till 2022. När man handlar via nätet från länder utanför EU införs skatten per kilo kläder och skor, enligt förslaget i regeringens utredning. Handlare som kan visa att varorna är giftfria får tillbaka 95 procent av skatten.

Sverige har även, tillsammans med Frankrike, lämnat ett EU-förslag med syfte att begränsa över 1 000 allergiframkallande ämnen som kan förekomma i våra kläder idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.