En grafik som visar EU:s rankning av postväsendet i Europa. Siffrorna visar hur stor andel av övernattbefordrade tjänster, motsvarande A-postbrev i Sverige, som har kommit fram i tid genom den operatör som har ett samhällsansvar.

Postnord rasar i europeisk mätning

Uppdaterad
Publicerad

På bara fyra år har Sverige halkat ned hela åtta placeringar i EU:s rankning över postväsendet i Europa. Enligt Post- och telestyrelsen är det en anmärkningsvärd försämring. ”Sverige ansågs ju länge vara ett av de ledande länderna”, säger Joakim Levin på myndigheten.

Preliminära siffror visar att Sverige hamnar på 15:e plats av de 27 europeiska länder som hittills har rapporterat in data till EU-kommissionens postorgan ERGP (The European Regulators Group for Postal Services) för 2015.

Siffrorna visar hur stor andel av övernattbefordrade tjänster, motsvarande A-postbrev i Sverige, som har kommit fram i tid genom den operatör som har ett samhällsansvar. I Sverige handlar det om Postnord.

Poststrulet

2012 låg Sverige på sjunde plats.

Anmärkningsvärd försämring

Post- och telestyrelsen (PTS), som är tillsynsmyndighet för posten i Sverige, menar att det är en anmärkningsvärt snabb försämring för Postnord. Sverige ansågs länge vara ett att de ledande länderna för postväsendets kvalitet, menar Joakim Levin som är sakkunnig i ekonomisk analys och reglering vid PTS.

– Om man ser tio år tillbaka i tiden talade man om att Sverige, Schweiz och något land till låg i toppen. Sedan har flera länder förbättrats, medan Sverige har åkt ned, säger han.

Han konstaterar att Lettland, Tjeckien och Irland klättrar uppåt i rankningen, medan Ungern och Finland är på väg nedåt. Men inget annat land förutom Finland uppvisar en sådan dramatisk försämring som Sverige. Sedan 2014 har fem länder gått om Sverige – Irland, Lettland, Malta, Storbritannien och Grekland.

Kan halka ned ännu mer

PTS påpekar dock att siffrorna för 2015 än så länge är preliminära. Några länder som brukar rapportera in data, och ännu inte har gjort det, kan komma att komplettera listan. I sämsta fall kan Sverige halka ännu längre ned, maximalt på 17:e plats. Men en högre placering än 15:e plats blir det inte.

– Det kan man klart konstatera. Det var en så pass kraftig nedgång 2015, jämfört med året före. Normalt sett ligger de här siffrorna ganska stabila.

Myndigheten påpekar också att mätningarna från 2015 inte är helt jämförbara med tidigare år, eftersom enstaka länder då kan ha använt sig av andra kriterier för vad som räknas som första klass-post.

ERGP bildades 2010. PTS har bara siffror för 2012–2015 från postorganet.

Sveriges placering på topplistan

Antal länder som ingår i rankningen inom parentes

2015 – 15 (27)

2014 – 11 (28)

2013 – 9 (29)

2012 – 7 (28)

Källa: ERGP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet