Postnord vill slopa nuvarande pristak för porto. Foto: TT

Postnord vill slopa pristaket – priset på frimärken kan chockhöjas

Uppdaterad
Publicerad

Det problemtyngda statliga svensk-danska postbolaget Postnord vill slopa pristaket för portot och höja priset för ett inrikes frimärke rejält.

– Jag tror att vi kanske pratar om en kronas höjning till att börja med, säger vd Håkan Ericsson – men utesluter inte att ett frimärke kan komma att kosta tio kronor.

Just nu bereder regeringen ett förslag på en ny postlag. Enligt den nuvarande lagen får Postnord och de övriga postbolagen inte höja portot mer än konsumentprisindex.

Nyligen gjorde Postnord en höjning. Den första april höjdes priset för inrikes brev till sju kronor.

Poststrulet

Men Postnords vd vill höja mycket mer för att kompensera för de minskande brevvolymerna.

Upp till 20 kronor

Får han sin vilja igenom kan brevportot bli flera kronor dyrare inom några år. Håkan Ericsson jämför med Norge där inrikesportot för 20 grams brev kostar 13 norska kronor och upp till 50 gram kostar 20 kronor.

Så en tia för ett frimärke är inte orimligt?

– Jag kommer inte spekulera i vart portot kommer att ligga inom några år, men nog kommer det att bli dyrare i framtiden, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER: Trots krisen – Postnord har delat ut miljarder till ägarna

Stora problem

Postnord har just nu stora ekonomiska problem. Det är framförallt den danska delen som bidragit till att Postnord gjorde en förlust på en och en halv miljard kronor förra året.

I morgon fredag kommer bolagets kvartalsrapport och enligt Håkan Ericsson fortsätter problemen i Danmark.

Förutom att höja portot vill Postnord att de danska och svenska ägarna skjuter till tre miljarder kronor för att rädda bolaget. Men regeringarna är inte överens om den känsliga frågan – vem som ska betala huvudelen.

LÄS MER: Sara fick ingen post – missade sin sons läkarbesök

Enligt Michael Birch, som är danska regeringens chef för de statliga bolagen, bör en lösning vara på plats i september.

Ministerbråk

Enligt svenska näringsministern Michael Damberg (S) kommer inte svenska skattebetalare vara med att betala för de danska problemen.

Men Danmarks finansminister Kristian Jensen har flera gånger uttryckt att både Sverige och Danmark måste dela på kapitaltillskottet.

LÄS MER: Klagomålen till Postnord har ökat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet