Präst ångrar uttalande i UG

Uppdaterad
Publicerad

Den präst som uttalade sig i Uppdrag Gransknings program om två våldtagna flickors utsatthet i Bjästa utanför Örnsköldsvik ångrar nu uttalandena djupt.

-Jag är djupt ångerfull. Jag har svikit flickan och borde aldrig ha

släppt in pojken i kyrkan, säger församlingsprästen Lennart Kempe till Rapport.

”Det blir jobbigt att svälja”

-Jag känner mig knäsvag och ledsen för flickans skull. Och arg på mig själv för att jag var så klantig i mitt uttalande.

-Jag ska inte stödja grabben... Visst ska man stödja varenda människa men här är det den slagne som först måste få all uppbackning, dvs flickan och familjen.

-Jag är ledsen att vi inte har kunnat stötta mer än vi gjort. Programmet ger en bild som kommer att bli hemskt jobbig att svälja, säger Lennart Kempe.

Trots att en 15-årig pojke dömts i både tings- och hovrätt för våldtäkt bjöds pojken in av kyrkan till sin klass avslutning.

Bjöds in till kyrkan

Avslutningen utmynnade i en manifestation för pojken som fick applåder av elever och föräldrar.

Prästen Lennart Kempe försvarade inbjudan med att kyrkan är öppen för alla. Att pojken var dömd och hade besöksförbud hade varken kyrkan eller Kempe tagit reda på.

Inte heller om offret, en 14-årig flicka, skulle delta.

Nu ber Lennart Kempe flickan om ursäkt.

-Hela vuxenvärlden har svikit henne, säger Kempe.

Svenska kyrkan tar också för avstånd från uttalandena i onsdagens reportage.

-Som kyrka ska vi stå på de utsattas sida, säger Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösands stift.

Anmäld av tv-tittare

-Reportaget är en allvarlig signal för oss alla som bär ansvar för vår kyrka. Vi måste skärpa oss när det gäller att försöka förstå ungdomars verklighet och särskilt att se unga kvinnors utsatthet, säger Koivunen Bylund.

Som ordförande i domkapitlet i Härnösands stift är Koivunen Bylund förhindrad att kommentera kyrkan roll i det enskilda fallet i Bjästa, eftersom Kempes hållning blivit ett tillsynsärende.

Tv-tittare har anmält prästen till domkapitlet, det granskande organet inom kyrkan.

Den hårdaste påföljden för Kempe är att han kan förlora sin prästrätt. Han kan också få jobba kvar, men då under en prövotid. Det mildaste är en erinran.

Anders Eliasson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.