Brand på Kavahedens avfallsförläggning i Gällivare. Foto: Arvid Nordvall

Premiär för nytt varningssystem

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten använde sig av en 16 timmar gammal lag när de gick ut med ett viktigt meddelande till allmänheten i Gällivare.

Räddningstjänsten gick ut med ett viktigt meddelande till allmänheten på grund av den kraftiga röken vid en brand på en avfallsanläggning i Gällivare. Branden innebar en premiär för ett nytt sätt att varna.

Tidigare gick det bara att skicka ut ett varnings-sms till telefoner som var registrerade i ett område. Men efter en lagändring kan SOS Alarm sedan den 1 juli även skicka meddelanden till mobiler som positionerats till området.

Larmet om branden på Kavahedens avfallsanläggning kom på lördagseftermiddagen. Lite senare gick räddningstjänsten ut med ett viktigt meddelande till allmänheten i Malmberget och Koskullskulle. De skulle gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

16 timmar gammal lag

– Lagen hann bli 16 timmar gammal innan vi använde den. Det skickades ut meddelanden till ungefär 450 mobiler som man kunde positionera där, säger Linda Bengtsson, presschef vid SOS Alarm, till TT.

Senare under dagen meddelade räddningstjänsten att branden vid avfallsanläggningen är under kontroll, rapporterar lokala medier. Det är oklart när branden kan vara helt släckt.

LÄS MER: Brand på avfallsanläggning i Gällivare

– Det här kommer nog hålla på i någon dag, säger Patrik Lindfors, inre befäl vid räddningstjänsten till SVT Nyheter Norrbotten.

Hur branden startade är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.