Premiär för SVT:s nya livesändning

Publicerad

SVT lanserar i dag ett nytt projekt för webben, ett nyhetsprogram som kommer att livesändas på webben under dagtid, tre dagar i veckan. Programledaren Filip Struwe diskuterar aktuella ämnen tillsammans med gäster och tittare.

Vad är tanken bakom den nya satsningen?
-Tanken är att vi ska bjuda på en interaktiv livesändning, där tittarna kan komma med frågor, förslag både före, under och efter sändningen.

-Målet är också att vi ska hitta nyheterna lite snabbare än SVT:s tunga program som Aktuellt och Rapport. Vi vill sänka tröskeln för vilka debatter vi kan ta upp. Ibland ligger vi mitt i nyhetsfåran och försöker hitta en egen vinkel, ibland plockar vi upp en smal nyhet eller debatt från sociala medier och lyfter upp det i vårt program.

-Dessutom har vi en blogg som heter Nyhetslabbet där vi vill bygga programmet med publiken, inte bara innehållet och journalistiken, utan också teknikfrågor och publicistiska problem och släppa in tittarna i arbetet på nyhetsredaktionen. Målet är att tittarna ska känna att de kan påverka programmet, att det är de och inte vi som ska vara programmet.

SVT har redan ett stort nyhetsutbud i tv-rutan, vad särskiljer er?
-Vi sänder tidigare på dagen, och kan därmed vara snabbare på att plocka upp frågor och ämnen. Vi är mobila och kan sända på plats där det händer. Vi är interaktiva med våra tittare och vi sänds bara på webben. Vi sänder i 15 minuter och fokuserar på en debatt, en nyhet som vi diskuterar med våra gäster.

Varför ska tittarna följa SVT:s livesändningar på webben, vad ger ni dem?
-Vi hoppas att tittarna ska känna att de kan påverka vilka ämnen vi tar upp och vilka frågor vi ställer så att vi skapar ett bra program tillsammans med tittarna. Det finns en chatt där tittarna kan ställa frågor under programmet och vi tar in aktuella gäster i studion och pratar med människor på plats.

SVT:s nya livesändning har premiär idag kl 15.00 på svt.se.

Louise Gustavsson
louise.gustavsson@svt.se

Mer om projektet

Visa

Redaktion:
Filip Struwe
Freja Salö
Niklas Svensson
Leonard Wallentin

Ställ frågor genom chatt eller Twitter, hashtag #Nyhlab.
Mer om arbetet på redaktionen: svt.se/nyhetslabbet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer