Stefan Löfven under inledningstalet vid S-konferensen i Örebro. Foto: TT

Pressad socialdemokrati sammanträder i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Det var en hårt pressad statsminister som i dag talade inför sitt parti vid Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro. Temat var ”den svenska modellen”, men flyktingkrisen och regeringens kritiserade förslag till ny asyllagstiftning togs också upp.

Statsminister Stefan Löfven inledde sitt tal med att ta upp klyftorna i samhället:

– Sverige har glidit isär. Vi ser allt större skillnader mellan de som har kort utbildning och de som har lång, mellan fattiga och rika, mellan innerstad och förort samt mellan stad och landsbygd. Och de här skillnaderna går nu djupare än de gjort på mycket länge, sade statsministern, som oroar sig över en utveckling där människor väljer informationskällor som bara bekräftar deras egen världsbild.

Under helgen samlas socialdemokrater från hela landet för årets största partimöte. Omkring 500 deltagare från kommuner, landsting och regioner är på plats i kongresscentret Conventum i Örebro, där även flera S-ministrar befinner sig.

Sågad asyllag

Och det är en pressad partiledning som möter rörelsens gräsrötter. Inte minst Stefan Löfven är utsatt för hård kritik som han ännu inte besvarat. Främst handlar det om regeringens förslag till ny asyllag som totalsågats av de flesta remissinstanser.

Bland annat så har Justitiekanslern menat att förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav på anhöriginvandring kan vara oförenliga med Europa- och Barnkonventionen. Barnrättsorganisationen Unicef menar att barns rättigheter ignoreras.

Men trots att flyktingkrisen kastar en mörk skugga över den socialdemokratiska kommunkonferensen, ägnade statsministern inledningen till att betona partiets betydelse för den svenska modellen, och han efterlyste en bred diskussion om hur Sverige ska se ut i framtiden.

Enligt Löfven bygger den svenska modellen på tre delar: Att alla arbeter, en rättvis resursfördelning och en trygg välfärd. Han kallar de borgerliga partiernas förslag om lägre ingångslöner för ”fattiglöner” som hotar jobben.

Förbannad på EU

Relativt snabbt tog dock statsministern självmant upp flyktingkrisen.

– Under två månader kom 80.000 personer. Jag vill säga att ni i kommunerna gjorde ett fantastiskt arbete som vi har all anledning att vara stolta över, sade Löfven.

Löfven uppger att fler asylsökande nu söker sig till andra länder, men tillägger att det inte räcker. Han betonar att EU måste säkra kontrollen över sin yttre gräns och bekämpa människosmuggling och på sikt bygga upp en gemensam asylmottagning och fördelning av asylsökande inom EU. Partiledaren gav också en känga mot EU och de medlemsländer som sagt nej till flyktingmottagning.

– Det är dags för EU att gå från kaos till kontroll. Någon förbannad ordning får det också vara i en samarbetande union.

Löfven pekade också på behovet av ett samarbete mellan EU och Turkiet för att hantera flyktingkrisen. Men han försäkrade att det inte handlar om en blancocheck till den turkiska ledningen.

– Vi kräver respekt för mänskliga rättigheter, ett turkiskt EU-medlemskap blir verklighet först när mänskliga rättigheter respekteras fullt ut.

Internkritik

När statministern talade hade han en hel del kritiker även bland partikamraterna i åhörarskaran. Missnöjet med regeringens arbete är nämligen starkt även i S-leden.

Tidigare partiordföranden Göran Persson har i en intervju med Svenska Dagbladet  kritiserat regeringen för att ha agerat alldeles för sent i flyktingfrågan.

Trots det rev Stefan Löfven ner applåder från partikamraterna i publiken när han talade om satsningarna på 60 miljarder kronor som socialdemokraterna vill göra. Inte minst skolan ska få mer resurser.

– Det är dags att få bort mobiltelefonerna från lektionerna. Dags att få bort stöket från biblioteken. I framtidens Sverige ska skolan vara den starkast lysande stjärnan, lovade Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.