Åklagaren uppger att männen kommit i kontakt med tjejer via en chatapp. Foto: TT/SVT

Pressades på pengar efter att ha köpt nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad

Två personer sitter häktade misstänkta i en härva där män har blivit utpressade efter att ha betalat för nakenbilder. Männen ska ha blivit hotade med att polisanmälas av personer som utgett sig för att vara flickornas föräldrar.

Åklagaren uppger att männen kommit i kontakt med tjejer via en chatapp. De har sedan betalat en mindre summa för att få nakenbilder skickade till sig. Därefter har de blivit kontaktade på nytt – med krav på betydligt större belopp.

– Det har hört av sig personer som utger sig för att vara tjejens mamma eller pappa som säger att flickan på bilden är minderårig. Sedan har de krävts på pengar för att inte bli polisanmälda eller att deras anhöriga ska bli kontaktade, säger kammaråklagare Peter Svedén som leder utredningen.

Hotades med polisanmälningar

De utpressade männen har sedan betalat in tusentals kronor via Swish. Enligt åklagaren rör det sig om mellan cirka 5.000 till 30.000 kronor i varje fall. I vissa fall ska kraven ha stegrats efter den första inbetalningen.

Åklagaren tillbakavisar att det skulle röra sig om några minderåriga på nakenbilderna. Han säger att den misstänkte 26-årige huvudmannen, som häktats av Nacka tingsrätt, istället haft flera personer omkring sig som hjälpt honom.

På lördagen häktades en av dem, en 25-årig kvinna som misstänkt för sex fall av utpressning.

– Hon misstänks ha utgett sig för att vara mamma till flickorna, man kan se att det ringts samtal till männen från hennes telefon, säger kammaråklagare Peter Svedén

Räknar med ett mörkertal

Utpressningen ska ha pågått sedan i höstas och uppdagades efter att drabbade män kontaktat polisen. Enligt åklagaren har man identifierat mellan tio och femton män runt om i landet som blivit utpressade, men räknar med att det finns ett mörkertal då utredarna ser att det gjorts betydligt fler inbetalningar till aktuella konton.

Det kan också finnas fler inblandade enligt åklagaren. Åtal ska väckas senast den 12 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.