Pressekreterare erkände dataintrång

Publicerad
Liberala ungdomsförbundets pressekreterare Per Jodenius har erkänt att han loggat in på socialdemokraternas interna datanätverk. Han har nu avskedats. Ytterligare minst en person inom LUF ligger bakom intrången.

Intrången har skett på tre olika sk användarkonton, ett av dem med till- gång till hemlig valstrategi inom s. Socialdemokraterna har polisanmält intrånget.

I dag genomfördes också två husrannsakningar, en hos fp:s partikansli och en i Per Jodenius bostad.

Ännu en Luf:are hade tillgång till s nätverk
Ytterligare en folkpartist har haft tillgång till information från socialdemokraternas datanätverk.

Det handlar om distriktsordföranden i LUF Väst, Niklas Lagerlöf, uppger folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson. Enligt folkpartiet ska han ha fått inloggningsuppgifterna från en SSU-are i Skaraborg.

Detta förnekas dock av SSU:s ombudsman i Skaraborg Niklas Sörman.
-Det är en regn lögn. För det första så har varken jag eller någon annan SSU-are de uppgifterna. För det andra: om vi hade dem så skulle vi inte lämna ut dem, särskilt inte till en folkpartist, säger Niklas Sörman till TT.

Den avskedade pressekreteraren i Stockholm, Per Jodenius, är även nämndeman för folkpartiet i Stockholms stad. 2004 kandiderade han i 2004 års val till Europaparlamentet men kom inte in.

Kunde komma åt planer för valrörelsen
Med inloggningsuppgifterna kunde folkpartiet ta sig in i socialdemokraternas innersta kärna, som bara partiets 26 försteombudsmän och ytterligare ett par personer har tillgång till. Där fanns uppgifter om s-strategier, planer för valrörelsen och information från Säkerhetspolisen.

Enligt socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström har 78 intrång skett under januari-mars i år, det senaste i förra veckan.

Socialdemokraterna har under en tid misstänkt att folkpartiet känt till deras planer, eftersom partiet har kommit med motdrag före eller i direkt anslutning till socialdemokratiska utspel.

Ett exempel var i februari i år i samband med en debatt mellan skolminister Ibrahim Baylan och folkpartiets Jan Björklund. Baylan presenterade rapporten Tio myter om den svenska skolan, och en timme senare svarade folkpartiet med en rapport som gick emot på samtliga tio punkter.

Husrannsakan hemma hos Jodenius
En husrannsakan genomfördes under dagen hos Per Jodenius bostad i Stockholm av Rikskriminalpolisens IT-brottssektion. Jodenius är inneboende hos en person som arbetar centralt inom folkpartiet. Men den personen säger till TT att han inte har haft någon som helst kännedom om dataintrånget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer