Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin presenterar nya budgetåtgärder på klimat- och miljöområdet under en pressträff i Rosenbad. Foto: Pontus Lundahl/TT

10 miljarder avsätts för svenska klimatsatsningar

Uppdaterad
Publicerad

Returplastraffinaderier, hållbara drivmedel, vätgasproduktion och batteriinnovation. Regeringen föreslår nära tio miljarder för ”grön återhämtning” i budgeten för 2021.

– Förra krisen räddade vi bankerna nu ska vi rädda klimatet, säger miljöminister Isabella Lövin (MP).

Budgetsatsningarna omfattar 10 miljarder kronor för 2021 och ytterligare runt 10 miljarder de två efterföljande åren. Dessutom införs gröna kreditgarantier på 50 miljarder kronor de närmaste åren.

– En gamechanger för svensk klimatpolitik och en grön rivstart, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Klimatkrisen

Uppemot en miljard ska gå till grön omställning inom industrin, som dessutom ska få förmånliga lån till investeringar som ger minskade klimatutsläpp.

– Vi har jobbat med transportsektorn under lång tid och nu måste vi få industrin att ta de gröna tekniksprången mot fossilfrihet. Att gå från slit-och-släng till en cirkulär ekonomi så att resurserna används på ett klokt sätt, säger Isabella Lövin.

Bilar, tåg och cykelvägar

5,4 miljarder skattekronor satsas på transportsektorn. Det handlar till exempel om högre bonus till den som köper en ny bil med låga koldioxidutsläpp, stöd till järnvägstransporter och underhåll av järnvägar, skärpta krav på inblandning av biodrivmedel för både bilar och flygplan samt 325 miljoner kronor på att bygga ut cykelvägnätet.

Enligt Isabella Lövin ska detta sammantaget leda till att Sverige når det klimatmålet att minska utsläppen från inrikesresor med 70 procent 2030 jämfört med 2010.

Bland övriga förslag finns fortsatta bidrag till solceller samt renovering av bostäder som byggdes under miljonprogrammet, som inte är särskilt energieffektiva.

600 miljoner kronor går till skydd av värdefull natur och 350 miljoner till att återväta våtmarker för att på så sätt minska klimatpåverkan. 105 miljoner går till stärkt havs- och vattenmiljöarbete.

Kollektivtrafiken får ytterligare 2 miljarder för att hålla ut och klara krisen.

Oppositionen: ”Behövs mer”

Klimatbudgeten har förhandlats fram tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet. Oppositionen är inte lika nöjd. Jens Holm (V), ordförande i trafikutskottet, menar att det behövs mer, och ger ett konkret exempel:

– Kollektivtrafiken behöver ytterligare 6 miljarder kronor bara för att klara de underskott man drabbats av på grund av tappade biljettintäkter under coronakrisen.

SVT har frågat Moderaterna och Sverigedemokraterna, som dock hittills valt att inte kommentera klimatbudgeten, som presenteras i sin helhet på måndag nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet