Foto: AP/TT/SVT

Pressordförande om Trumps retorik mot medier: Det finns ingen ursäkt

Publicerad

Politiska skäl ligger bakom att Donald Trump utmålar journalister och nyhetsmedier som ”folkets fienden”. Det säger Olivier Knox, ordförande för Vita Husets pressklubb, till SVT:s Agenda. Han säger att det inte finns någon ursäkt för den hårda retoriken.
– Jag har hört presidenter klaga på nyhetsrapporteringen i närmare 20 år. Men man kan inte kalla oss för ”folkets fiende”.

Donald Trump är inte den första amerikanske presidenten som har en dålig relation till pressen. Men hans angrepp på etablerade nyhetsmedier går ofta längre än tidigare presidenters.

Olivier Knox, ordförande för Vita Husets pressklubb, säger att det finns ett tydlig före och efter Trump för journalisterna som bevakar Vita Huset.

– Jag har sysslat med detta i decennier och blivit påhoppad av sympatisörer från båda de stora amerikanska partierna. Men det är skillnad på före och efter februari 2017, när presidenten stämplade oss som ”folkets fiende”.

Begränsat antal frågor

På en presskonferens i november ställde CNN-reportern Jim Acosta frågor till Donald Trump om centralamerikanska migranter och Rysslandsutredningen. När reportern vägrade ge ifrån sig mikrofonen kallade presidenten honom för en ”hemsk människa”  och sade ”när ni rapporterar fejkade nyheter är ni folkets fiende”.

Efter bråket portade Vita Huset Jim Acosta och tog ifrån honom hans pressackreditering, ett beslut som man, åtminstone tillfälligt, sedan tvingades backa ifrån.

Därefter har Vita Huset också ändrat reglerna för presskonferenser och antalet frågor och följdfrågor en journalist får ställa är nu begränsat.

Olivier Knox säger att traditionen med följdfrågor från reportrar sträcker sig decennier tillbaka.

– Jag utgår ifrån att reportrar fortsätter ställa tuffa frågor och följdfrågor och utövar vår lagstadgade roll.

Här går Donald Trump och Acosta i klinch i vita huset

”Finns ingen ursäkt”

Trump och andra republikaner anser att etablerade medier har varit öppet partiska när det gäller Trump. Knox håller inte med.

– Jag har hört presidenter klaga på nyhetsrapporteringen i närmare 20 år. Men man kan inte kalla oss för ”folkets fiende”. Det här var ett uttryck som myntades under franska revolutionen för att rättfärdiga massavrättningar. Det har sedan använts av despoter i Sovjetunionen, Kina och andra länder. Det finns ingen ursäkt.

”Presidenten gillar konflikter”

Knox tror att Trump av politiska skäl vill ge journalisterna rollen som fienden, och sig själv rollen som någon som kämpar mot eliten.

– Den här presidenten gillar konflikter. Han vill inte stå ensam på scenen, han behöver en motståndare. Han ger sig själv rollen som förkämpe mot eliten och vi har fått rollen som elit. Den typen av antagonism gynnar honom.

Se hela intervjun med Olivier Knox i SVT:s Agenda 21:15 i SVT2 eller i SVT Play.

Agendas intervju med Olivier Knox

Visa

White House Correspondents Association (WHCA) är en yrkesförening för de journalister som bevakar Vita Huset. WHCA bildades redan 1913 när dåvarande presidenten Woodrow Wilson ville avskaffa presskonferenser för media.

Föreningen arbetar för öppenhet och goda arbetsförhållanden för journalister som bevakar den nationella politiken, och är en motpart till presidentens administration i de frågorna.

WHCA har även organiserat den årliga middagen White House Correspondents Dinner, en bankett där journalisterna bjuder in den sittande presidenten. Banketten har kritiserat för att journalisterna umgås alltför vänskapligt med den de ska granska. President Donald Trump har hittills tackat nej till att komma på grund av att föreningen bjudit in komiker som gör narr av presidenten.

Föreningens ordförande är för närvarande Olivier Knox som bevakat politiska förslag från Vita Huset i omkring två decennier, de senaste åren som radiojournalist för Sirius XM.

Källa: Olivier Knox, whca.press, Washington Post, Washington Time.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet