Foto: Scanpix

Almqvist: ”Jag har ingen minnesbild av detta”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Almqvist var oerhört ångerfull och tog avstånd från sina rasistiska och sexistiska uttalanden när han kommenterade sin avgång. Almqvist lämnar alla poster i partiet, inklusive posten som ekonomisk-politisk talesman, men han ska fundera på sin framtid som riksdagsledamot.

–Välkomna till en presskonferens om den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv. Anledningen är såklart att jag för några år sedan i en jobbig tid i mitt liv betedde mig illa efter en natt på krogen. Jag provocerade och lät mig provoceras och jag sa saker jag inte kan stå för, det är jag oerhört ledsen för, sade Almqvist under presskonferensen.

Almqvist kommenterade Expressens film där han kallar en berusad man för ”blatte lover” och en 21-årig kvinna för ”hora”. Händelsen ägde 2010.

Mådde dåligt

Enligt Almqvist själv mådde han väldigt dåligt under den aktuella perioden. Han menade att han måste stå för det han gjort och att han därför lämnar sina uppdrag. Sin plats i riksdagen sade han att han ska ”fundera över”. Att bli politisk vilde är inte aktuellt, enligt Almqvist.

–Jag inser att jag förbrukat mitt förtroende och kommer därmed ta ett steg tillbaka och lämna alla mina uppdrag inom partiet och kommer under tiden framöver fundera på vad jag ska göra framöver.

Han sade sig inte ha några minnen av det som hänt, på grund av att han var så berusad. Därför menade han att han inte ljög för Expressen när han konfronterades med uppgifterna och nekade.

–Jag har aldrig ljugit, jag har ingen minnesbild av det som nu framkommit. Jag har aldrig sett det här filmklippet i sin helhet. Vi fick hjälp att klippa ut delar, men helheten har jag inte velat gå igenom.

Vem som redigerat filmen ville Almqvist inte svara på, men han sade att bara tre personer inom SD kan ha varit inblandade i hanteringen av filmen, han själv, Kent Ekeroth och ”en tredje person”.

Varför händelsen filmades från första början förklarade Almqvist var för att det fanns en hotbild.

–Vi upplevde det som att det fanns en hotbild mot oss också. Flera personer var där. Vi upplevde att vi måste dokumentera det så de inte kommer undan.

På frågan om varför både han och partikollegan Kent Ekeroth senast i går förnekade händelsen, hänvisade han frågan till Ekeroth men sade ändå att det var längesen händelsen utspelade sig.

–Ni får komma ihåg att det här var 2,5 år sedan.

”Inget politiskt samtal”

Varför han uttryckte sig som han gjorde kan han inte förklara, men att det skulle ha funnits någon rasistisk andemening i det som sades i filmen, förnekade Almqvist.

–Det skulle kunna tolkas som rasistiskt, ja! Men jag hade ingen sådana avsikter. Men jag tror att de som tittar på filmen kan se att det handlar om elaka och fjantiga provokationer.

–Man kan inte se det här som ett politiskt samtal. Det är helt enkelt dumheter, någonting jag ångrar.

Att Kent Ekeroth skulle ha begått något fel var enligt Almqvist inte helt klart.

–Jag har fullt ansvar för vad jag gör. Jag vet inte om jag tycker att Kent har begått några övertramp. Hade han tänkt klart så kanske han hade reagerat på att jag var fel ute.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet