”En skola ska inte kunna gå i konkurs”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven höll pressträff inför sitt sommartal i Vasaparken där han främst fokuserade på skola och jobb.

I dag håller Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sitt sommartal, som för andra året i rad äger rum i Vasaparken i Stockholm. Innan sommartalet höll han presskonferens som han inledde med att säga att partiet kommer att prioritera jobben.

–Vi måste få fler företag som säger att de behöver arbetskraft, och folk måste få utbildning, sade Stefan Löfven.

Vill höja läraryrkets status

Stefan Löfven fortsatte med att prata om skolan och skolans problem och sade att Socialdemokraternas viktigaste prioritering är unga.

– Vi ska knäcka långtidsarbetslösheten bland unga. Därför vill vi införa 90 dagars garantin som ska ge unga arbete inom 90 dagar.

– Vi vill bland annat höja läraryrkets status och se till att barn som behöver det får tidiga insatser, redan från förskolan och uppåt. Vi kommer att investera minst 3 miljarder kronor för att nå dessa mål, sade Stefan Löfven.

”Helt huvudlöst”

Löfven sade under sitt tal att antalet gymnasieskolor sedan läsåret 2005-06 fram till i dag har ökat med 80%, samtidigt som antalet gymnasieelever minskat i stadig takt. Han sade att regeringen inte tar sitt ansvar för att undvika överetablering av gymnasieskolor.

– Skolinspektionens generaldirektör säger att föräldrarna själva ska ta reda på den ekonomiska statusen på skolorna. Att lämna över detta ansvar till föräldrarna är helt huvudlöst.

Vill inrätta samarbetsavtal mellan kommun och skola

Löfven fortsatte med att säga att staten och kommunen ska åläggas ansvaret för kvaliteten på skolorna och att Skolinspektionen ska ansvara för att kontrollera skolornas ekonomi.

Han sade även att partiet vill skärpa friskolekommitténs krav på samarbetsavtal mellan kommun och skola och göra det möjligt att neka en skola att starta, om denne inte skrivit på samarbetsavtal med kommunen.

Han föreslog samtidigt en ”lex JB”, med syfte att komma tillrätta med problemet med att skolor går i konkurs. Upptäcker Skolinspektionen att en skola har dålig ekonomi så ska denna information göras offentlig på Skolinspektionens hemsida för att varna föräldrar.

En ”lex JB” skulle även innebära att skolföretag som tar ut pengar ur företaget trots dålig ekonomi ska bli skyldiga att återbetala pengarna till skolan, på uppmaning av Skolinspektionen. Gör inte skolan inte det så ska tillståndet kunna dras in.

– En skola ska inte kunna gå i konkurs. Finns det inte tillräckliga resurser så ska tillståndet dras in och barnen placeras på en säker skola innan skolan går i konkurs, sade Löfven.

Kritiserar Reinfeldt

– Sverige har rätt att kräva mer av Sveriges statsminister. Jag har själv tagit ansvar gentemot mina väljare i båda goda och hårda tider.

Löfven meddelade att han i sitt sommartal klockan 13.20 kommer att tala om Syrien, Egypten och ansvar, det ansvar som han vill ta genom att bilda en ny regering nästa höst.

Stefan Löfven är sist ut av partiledarna att hålla sommartal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer