Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen rustar för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går in med ytterligare 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder som drabbats av coronaviruset. Sverige befinner sig inte i något akut läge, men regeringen är beredd att vidta fler åtgärder om det skulle krävas, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff i dag.

Antalet nya fall i det nya coronaviruset, covid19, sjunker i Kina men ökar i flera andra länder. Värst drabbat efter Kina är Sydkorea med över 700 smittade. Efter 150 nya bekräftade fall i Italien i helgen har smittan nu även fått ett ordentligt fäste i Europa.

Socialminister Lena Hallengren redogjorde på en pressträff i dag för Sveriges beredskap mot covid19, som för några veckor sedan klassades som samhällsfarligt.

Coronapandemin

-Regeringen, naturligtvis på inrådan av myndigheterna, följer noga utvecklingen och vi är redo att vidta ytterligare åtgärder om det skulle behövas, säger hon.

Inte akut läge i Sverige

Skulle det krävas tvingande skyddsåtgärder som karantän eller avspärrningar är regeringen beredd att fatta sådana beslut. Men enligt Folkhälsomyndigheten befinner sig Sverige inte i något akut läge.

– Hittills menar man att de åtgärder som vi har vidtagit, inte minst när det gäller ökad information, är de mest effektiva, säger Lena Hallengren.

Socialstyrelsen, som har ansvar för att samordna hälso- och sjukvården på nationell nivå, bedömer att det finns kapacitet när det gäller såväl vårdplatser, materiel som personlig skyddsutrustning. Analysen av misstänkta prover har hittills gjorts av Folkhälsomyndigheten, men kan sedan några dagar tillbaka göras på ytterligare åtta sjukhus.

Höjd kapacitet på flygplatser och i hamnar

I regionerna, som har ansvar för att prova och vårda misstänkta fall, finns smittskyddsläkare som leder arbetet och beredskapsplaner mot pandemier som även kan användas till covid19.

I åtta av Sveriges hamnar och på fem flygplatser höjs kapaciteten för att upptäcka och hantera eventuella hälsohot.

– Det handlar bland annat om att vid behov göra diagnoser, ge en snabb bedömning av och ge vård till sjuka resenärer, transportera sjuka resenärer till lämplig sjukvårdsinrättning, tillhandahålla enskilda lokaler för undersökning och om det skulle bli nödvändigt, tillhandahålla karantän för såväl människor som djur, säger Lena Hallgengren.

Någon allmän screening av resenärer på flygplatser och hamnar är inte aktuelll.

– Jag och regeringen följer de rekommendationer som expertmyndigheten ger. Det är en fråga som är väldigt resurskrävande och det finns risk att man missar personer som inte visar symptom än. Informationen om vad man ska vara uppmärksam på är a och o, säger Lena Hallengren.

40 miljoner i akutstöd till WHO

Under pressträffen berättade regeringen också att man skjuter till ytterligare 40 miljoner till WHO:s krisfond. Pengarna tas i huvudsak från biståndsbudgeten, säger Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete.

– Det handlar om att stödja de länder som har en svag hälsoorganisation, ett solidaritetsarbete. Men det handlar också om att stödja oss själva. Ju bättre organisation vi har i världen desto mindre är risken att det sprider sig,  säger Peter Eriksson.

Sveriges beredskap mot coronaviruset

  • Folkhälsomyndigheten tar fram riktlinjer och står i nära kontakt med internationella aktörer som WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC
  • Socialstyrelsen bedömer att det finns god kapacitet när det gäller vårdplatser, medicin och skyddsutrustning
  • Regionerna har smittskyddsläkare som leder arbetet och aktiva beredskapsplaner
  • Åtta sjukhus kan kapacitet för att analyser prover med misstänkt coronavirus
  • I åtta ”karantänshamnar”  från Malmö i söder till Umeå i norr höjs kapaciteten för att upptäcka och hantera misstänkta fall
  • Kapacietet höjs även på fem flygplatser: Malmö/Sturup, Göteborg/Landvetter, Jönköping Stockholm Arlanda och Umeå.
  • UD avråder från alla resor till den drabbade Hubeiprovinsen och alla icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina med undantag för Honkong och Macau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet