Foto: TT

Nya satsningar på arbetsmiljö under pandemin: ”Vi ser utmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har förändrat våra arbetssätt dramatiskt, kanske för alltid. Nu får Arbetsmiljöverket i uppdrag från regeringen att informera arbetsgivare om risker i arbetet, med särskilt fokus på personal i vård- och omsorg och för dem som jobbar hemma.

Många, inte minst inom vård och omsorg, har under coronapandemin jobbat under hård press och med dagliga risker för att bli smittad eller sprida smitta.

-Det är en hög arbetsbelastning i vissa grupper. Vi ser utmaningar i arbetstider, arbetsvillkor, under sommaren såg vi att vissa inte fick ta ut semester och sådant kan även bli aktuellt framöver i akuta krissituationer, säger Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en presskonferens i dag.

Coronapandemin

Isolering vid hemarbete

Många har också jobbat på distans och Folkhälsomyndigheten rekommenderar de som kan att stanna hemma även framöver. Hemarbetet har inneburit både för- och nackdelar säger Eva Nordmark.

-Många uttrycker frihet att kunna lägga upp sitta arbete på ett sätt som passar och slippa den tid det tar att ta sig till arbetet. Många vittnar också om isolering och har man ett högt tryck finns en risk att gränsen mellan privatliv och arbete suddas ut. Det finns också utmaningar för chefer som ska leda personer på distans, att hinna se och åtgärda arbetsmiljöproblem, säger hon.

Arbetsmiljöverket får nu i uppdrag att höja kunskapen hos arbetsgivare om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, såsom stress, arbetsbelastning och konflikter. Ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson säger att myndigheten kommer att jobba brett.

-Det finns en risk att det hamnar i skymundan. Arbetsgivare får inte glömma den psykosociala arbetsmiljön, när vi går in i en pandemi som vi inte vet hur länge den kommer att pågå.

Snabbspår för skyddsutrustning förlängs

Samtidigt förlängs Arbetsmiljöverkets uppdrag om ett snabbspår för godkännande av personlig skyddsutrustning till den 30 juni. Hittills finns 220 miljoner produkter på marknaden som ännu inte blivit CE-märkta men som har godkänts av Arbetsmiljöverket.

-Det är viktigt att komma ihåg att utrustningen ska vara testad och säker. Vi har tyvärr sett att på många platser köpte man in produkter som inte höll måttet. Det fanns lycksökare som försökte tjäna på andras oro.

Nader Ahmadi, generaldirektör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, presenterade två studier som är på gång till nästa år.

Till hösten 2021 görs en kunskapssammanställning om hur pandemier påverkar arbetsmiljön. Till första kvartalet 2021 genomförs en studie tillsammans med SCB om hur svenska företag har påverkats av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet