Det finns inte någon tydlig koppling mellan äldre bilförares sjukdomar och inblandning i trafikolyckor, enligt en forskarrapport från Transportstyrelsen och Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) som publicerades i december förra året. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Transportstyrelsen: Äldre inte sämre bilförare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Storbritanniens prins Philip, 97, varit inblandad i en bilolycka har en debatt om äldre bilförare blossat upp i landet. Även i Sverige återkommer liknande debatter, men att äldre skulle vara en större fara än andra i trafiken tillbakavisas av Transportstyrelsens utredare.

– Den här debatten om äldre bilförare har alltid funnits, men det finns inga belägg för att de skulle vara sämre bilförare, säger Marie Skyving, utredare på Transportstyrelsen.

Hon har undersökt om det finns en koppling mellan äldre bilförares sjukdomar och inblandning i trafikolyckor.

– Olycksinblandade förare över 65 år, som grupp, är inte värre än någon annan, säger hon.

Men varför finns då föreställningen om att de är det?

– Kanske beror det på okunskap om att äldre faktiskt är ganska säkra förare. Vi blir kanske irriterade när någon som är äldre kör långsamt och tycker att de är en trafikfara, men egentligen är det tvärtom.

Sållas bort

Sverige är ett av få länder inom EU som inte har obligatoriska hälsokontroller för förare över en viss ålder. I Marie Skyvings studie framgår det att hälsokontroller i Sverige är onödiga.

– Om de skulle införas innebär det en stor samhällskostnad, säger hon.

Marie Skyving säger att den forskning som finns på hälsokontroller inte kan styrka att de ger de trafiksäkerhetseffekter som var tänkt.

– De äldre som är olämpliga i trafiken har i stor utsträckning redan sållats bort av de system vi har i dag, om vi utgår från resultatet i vår studie. En vanlig missuppfattning är att personer som är dementa orsakar fler olyckor än andra. Vår studie säger motsatsen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.