• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma. Läs mer

USA:s biträdande utrikesminister Toria Nuland. Foto: SVT

”Priset för Ryssland kommer att bli högt, om inte uppträdandet blir bättre”

​USA:s biträdande utrikesminister för Europa och Euroasien, Toria Nuland, var idag i Sverige för samtal med bland annat utrikesminister Margot Wallström. Högst på dagordningen stod kriget i Ukraina och Rysslands aggressiva uppträdande. I en exlusiv intervju med SVT Nyheter menar hon att Ryssland har blivit allt mer oberäkneligt.

När det gäller just Ryssland betonar Nuland att USA och EU, med starkt stöd från Sverige, faktiskt har lyckats bromsa den ryska framfarten i Ukraina och att Ryssland har försökt, men hittills misslyckats att splittra EU-ländernas hållning.

– Jag tror att Ryssland har varit förvånatt över vår enighet och USA värdesätter samarbetet med Sverige och EU, säger Nuland.

”Kan inte förutse vad Ryssland vill göra”

Fast USA håller fortfarande dörren till Ryssland öppen. Om Ryssland vill utvecklas mot ett mer demokratiskt, öppet och tolerant land, ja då kan USA, Europa och Ryssland arbeta tillsammans för alls bästa, säger Nuland. Men inte mycket pekar just nu på en rysk kursändring och ett problem är att Ryssland agerande har blivit mer oberäkneligt.

– Vi kan inte förutse vad Ryssland vill göra, vi kunde inte göra det med Krim eller Ukraina.

”Måste hålla dörren öppen”

Om Ryssland fortsätter att agera aggressivt så kommer USA att fortsätta att sätta press på landets ledning. Det går inte så bra ekonomiskt för Ryssland nu, konstaterar Nuland. Och, påpekar hon, poängen med sanktioner och andra former av påtryckningar eller bestraffning mot president Putins agerande är inte att straffa Ryssland. Tanken är att driva fram sådana politiska förändringar i Ryssland som det ryska folket skulle må väl av.

– Vi måste hålla dörren öppen för att Ryssland ändrar sig och för de ryssar som vill se en annan utveckling.

Kan du se att Putin inom en framtid gårgenom den dörren?

–  Det är helt hans val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer