I dag har 650.000 personer en privat sjukvårdsförsäkring, ungefär sju av tio får den betald av sin arbetsgivare. Foto: TT

Privat sjukvårdsförsäkring beskattas från nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Alla som har en privat sjukvårdsförsäkring som jobbet betalar för ska bli förmånsbeskattade från och med juli nästa år. Det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om. Förslaget berör hundratusentals svenskar. – Det här är en skattesmäll för nästan en halv miljon svenskar, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

I dag har 650.000 personer en privat sjukvårdsförsäkring, ungefär sju av tio får den betald av sin arbetsgivare. Hittills har det här varit skattefritt.

Men från och med 1 juli 2018 ska det förmånsbeskattas. Det har Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om i sina förhandlingar inför budgeten. Förslaget ska aviseras i höstbudgeten, men sedan läggas som ett eget förslag i en så kallad särproposition.

Ska ge en miljard kronor om året

Förmånsbeskattningen beräknas ge upp emot en miljard kronor om året i ökade skatteintäkter, pengar som är tänkta att gå till hälso- och sjukvården.

– Vi har i dag ett skattesystem som gynnar de som har mycket förmåner och som ofta också gynnar de som har höga inkomster. Vi tycker det är rimligt att vi har ett rättvisare skattesystem och att vi använder pengarna för en bra sjukvård för alla. Sjukvården ska ju vara så att man får sjukvård efter behov, den som är sjukast och har mest ont. Det ska inte vara någon gräddfil för någon, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V).

Men det här handlar ju om 450.000 personer som berörs, är allihopa i gräddfilen?

– De har lite olika inkomster men avdragssystemen gynnar ju framförallt de som har riktigt höga inkomster, det är så skatteavdragen fungerar, säger han.

Behovet av privata försäkringar ”kommer att minska”

Privata sjukvårdsförsäkringar ger tillgång till privat sjukvård vid sidan av den vård som finansieras offentligt. Den här typen av försäkringar blev sex gånger så vanligare mellan 2000 och 2015.

Sju av tio som har en privat sjukvårdsförsäkring får den alltså betald av jobbet. Det innebär att cirka 450.000 personer berörs av förslaget. Däremot berörs inte de som har en gruppförsäkring genom sitt fackförbund.

Hur stor förmånsbeskattning det blir beror på hur dyr försäkringen är.

– Jag tror att den här stora tillväxten vi har sett bland privata sjukvårdsförsäkringar, den kommar att bromsas upp. Samtidigt hoppas ju jag att när vi får ett mer robust sjukvårdssystem för alla människor så kommer också behovet av att ha privata försäkringar att minska, säger Vänsterledaren.

”Jämlik vård framför ojämlik”

Förslaget innebär att den anställde ska förmånsbeskattas för vård- eller försäkringspremien, och att arbetsgivaren betalar socialavgifter på förmånen och kan göra avdrag för den. Totalt innebär det ökade skatteintäkter.

Vänsterpartiet menar att man på det här sättet prioriterar ”jämlik vård framför ojämlik”.

På branschorganisationen Svensk Försäkring är man, kanske föga förvånande, kritiska. Där menar man att sjukvårdsförsäkringarna inte tränger undan offentlig vård eller utgör en gräddfil.

– Det är inte orimligt att anta att privata sjukvårdsförsäkringar faktiskt tillför resurser till vården totalt sett, säger Anna Pettersson Westerberg, chefsekonom på Svensk Försäkring.

Enligt Svensk Försäkring utgör den privata sjukvårdsförsäkringen i dagsläget omkring 1 procent av de totala kostnaderna för vård i Sverige.

– Då är frågan om man inte biter sig själv i svansen när man gör den här försäkringen dyrare, säger Anna Pettersson Westerberg.

”Skattesmäll för en halv miljon”

Liberalernas eknomisk-politiska talesperson, Mats Persson, kritiserar förslaget hårt, och säger att det skulle förvärra vårdsituationen i Sverige idag.

– Det här är en skattesmäll för nästan en halv miljon svenskar. Vi har en situation i Sverige med väldiga vårdköer, och att i det läget förvärra de vårdköerna ytterligare är helt fel väg att gå, säger Mats Persson.

SVT Nyheter har nått ut till Moderaterna och Centerpartiet som avböjde att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.