Privata tandläkare nobbar priskoll

Uppdaterad
Publicerad

Stora skillnader i pris men svårt för patienterna att få svar.

Vad kostar det egentligen att gå till tandläkaren? Det vill många veta innan man sätter sig i stolen. Men att jämföra priser är svårt. Efter två års försök av Sveriges landsting att skapa en priskoll på nätet är det bara ett fåtal tandläkare som deltar. Trots att det är en stor utgift för många svenskar att gå till tandläkaren så finns det varken någon enkel eller tillförlitlig prisjämförelse. Till skillnad från många andra tjänster.

Färre än var tionde

I januari i fjol startade en ny prisjämförelse på regionernas och landstingens gemensamma webbsajt 1177.se. Men intresset från dom privata tandklinikerna har varit lågt. Förutom folktandvården är det bara nio procent av privattandläkarna som deltar och har lagt ut sina priser.

– Den siffran är alldeles för låg naturligtvis. Jag ser den här satsningen som ett misslyckande och kan bara spekulera i varför de privata tandläkarna inte är intresserade av att vara med, säger Sofie Zetterström som har beställt tjänsten och jobbar på landstingsägda Center för ehälsa.

”Krångligt system”

På Privattandläkarna som är branschorganisationen för de privata tandläkarna menar man att systemet är krångligt att ta sig in i och mer anpassat för landstingsdrivna mottagningar.

– Patienterna är ofta trogna och har inte efterfrågat den här typen av elektronisk tjänst och då väljer många tandläkare att lägga sin tid på annat, säger Lars Olsson som är näringspolitisk chef på organisationen.

Stora skillnader i pris

En jämförelse på sajten av de tandläkare som ändå är med visar att det kan skilja många kronor för samma ingrepp. En lagning kan till exempel kosta 2500 kr eller 1900 kr. Tar man bort en tand och ersätter den med en bro är prisskillnaden än större.

– Det är mycket pengar och sådana uppgifter vill man naturligtvis veta när man ska välja tandläkare. Den här tjänsten är till för konsumenterna och därför är det så tråkigt att den inte fungerar, säger Sofie Zetterström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.