Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Detta väcker mycket starka känslor både hos mig själv andra, säger Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation. Foto: Pontus Lundahl/TT

PRO-ordföranden om bristerna: ”Fullständigt oacceptabelt”

Publicerad

Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, reagerar kraftigt på de allvarliga bristerna i äldrevården under coronapandemin som Inspektionen för vård och omsorg IVO, redogjorde för tidigare under tisdagen.

– Jag blir så upprörd över att så många äldre inte har fått den vård som de har rätt till, säger hon till SVT Nyheter.

På tisdagen presenterade IVO, Inspektionen för vård och omsorg, sin omfattande granskning över hur coronapandemin slagit mot landets äldreboenden. Slutsatsen är att regionerna brustit i sin hantering av pandemin.

Nästan en femtedel av alla på särskilt boende i åldrarna 85 till 95 har inte fått en individuell läkarbedömning vid sjukdom, och de som fått en har inte sällan fått sin på distans över telefon.

– Man har åsidosatt å det grövsta att göra individuella läkarbedömningar. Man kan inte bedöma någon man aldrig träffat över telefon, säger Christina Tallberg.

– Detta väcker mycket starka känslor både hos mig själv andra, framförallt hos de som berövats nära och kära som kanske med rätt vård hade levt idag.

IVO:s konstaterande om att beslut om och genomförandet av palliativ vård på särskilda boenden inte följt reglerna är under all kritik enligt Christina Tallberg.

– Det finns ett regelverk som ska följas. Detta har använts istället för att ge vård. Det är fullständigt oacceptabelt.

Ska följa upp

Enligt Christina Tallberg så kommer PRO att ligga på landets regioner och kommuner för att få till en ändring av hur äldre behandlas framöver.

– Vi kommer göra allt för att sätta press på att man ändrar sina rutiner. Om man får en plats på ett särskilt boende så ska man varken som äldre eller anhörig behöva vara rädd för att man inte ska få en annan medicinsk behandling än någon annan, säger hon.

– Det får inte finnas något tvivel på att man ska behandlas efter vad hälso-och sjukvårdslagen säger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet