Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Professor kritiserar Friends slutsats – menar att resultaten är överdrivna

Uppdaterad
Publicerad

Mobbningen ökar dramatiskt i Sveriges skolor, enligt en undersökning från organisationen Friends. Men deras slutsats får kritik för att ha en snedfördelning i vilka som valt att svara på undersökningen. 

Under onsdagen släppte Friends en rapport tillsammans  med Örebro universitet som baseras på en Novusundersökning med drygt 1 600 elever i åldrarna 9 till 18 år. Utifrån svaren och elevstatistik från Skolverket uppskattar Friends att omkring 140 000 elever utsatts för mobbning de senaste månaderna. 

Men den slutsatsen får kritik av Peter Gill, professor emeritus i pedagogik vid Högskolan i Gävle, som har många års erfarenhet av forskning om mobbning.  

Han menar att det finns en risk att urvalet är snedvridet, eftersom vuxna först fått frågan genom Novus och sedan bett sina barn att delta i undersökningen.

– Med tvåstegsförfarandet finns en risk att föräldrar till barn som är utsatta för mobbning i större utsträckning uppmanar sina barn att svara på undersökningen och att det därför är fler utsatta barn som är med, säger Peter Gill.  

Håller inte med 

Men Magnus Loftsson, forskningsledare på Friends, ser inte att det skulle finnas en risk för en sådan snedfördelning i urvalet. 

– Varken de vuxna eller barnen får veta att undersökningen handlar om mobbning utan allt de får veta är att det handlar om hur barn och unga mår och hur de upplever skolan. Däremot tror jag att det kan finnas underrapportering i undersökningar som görs i skolan, eftersom barn som upplever mobbning mer sällan är där, säger Magnus Loftsson.  

Han poängterar också att ordet mobbning inte används i frågorna i undersökningen, förrän en bit in när de använder samma fråga som Folkhälsomyndigheten gör i sina undersökningar.  

Enligt Peter Gill är det positivt att ordet mobbning inte används i frågorna och han håller med Friends om att mobbningen har ökat. Men han anser att siffran 140 000 är att dra det alldeles för långt.   

Hör mer om Peter Gills kritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.