Professorn: En vaccindos tillräcklig för unga som haft infektion

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder i Europa ställer nu om sin vaccinationsstrategi och ger bara en dos till personer som har haft en coronainfektion.

– Det är verkligen en bra idé, det är väldigt logiskt. Det har kommit många rapporter som visar att en dos är fullt tillräckligt om man har haft infektionen, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karoinska institutet.

Den snabba smittspridningen och de långsamma vaccinleveranserna har fått flera Europeiska länder att planera om.

Spanien fattade nyligen beslutet att personer under 55 år, som haft en coronainfektion, bara ska få en vaccindos. Frankrike tog samma beslut i mitten av februari. I Italien och Norge debatteras frågan just nu.

– Det är ett väldigt bra sätt att att spara på vaccindoserna, säger Gunilla Karlsson Hedestam i Aktuellt.

– Den andra dosen har inte ens någon effekt om man har varit infekterad och får två doser tätt inpå. Det blir en förlorad dos.

Tegnell: Kan bli aktuellt

Under tisdagens presskonferens fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om även Sverige bör satsa på att bara ge en vaccindos till personer som haft covid-19.

– Vi följer den utvecklingen noggrant och försöker få data på hur det fungerar. Vår bedömning är att det inte är någon bra idé på de grupperna vi vaccinerar just nu, de äldsta och sköraste, där finns en del data som talar för att den andra sprutan är väldigt viktig.

– Det kan möjlligen bli aktuellt när vi kommer till de större befolkningsgrupperna men det får vi se då, det beror ju också på vilken vaccintillgång vi har då.

En dos tillräcklig för unga

Gunilla Karlsson Hedestam håller med om att de äldsta bör få dubbla doser. Men hon påpekar att många i den yngre befolkningen inte behöver en andra spruta.

– Om man tittar på unga vuxna där det är uppemot 20-30 procent som haft infektionerna i storstäderna, där är en dos fullt tilräckligt.

– Jag skulle nog säga att om man haft ett positivt virustest eller positivt antikroppstest inom fyra månader då räcker det gott med en dos. Om man inte vet eller om det gått längre tid, då ska man ta båda doserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.