Tomas Brytting, professor i organisationsetik. Foto: TT/SVT

Etikexpert: Företagen är ”friåkare”

Publicerad

Företagen har ett moraliskt ansvar att betala skatt, anser Tomas Brytting, professor i organisationsetik, efter gårdagens avslöjande om avancerad skatteplanering i Luxemburg. ”Det finns en dubbelmoral”, säger han.

Gårdagens avslöjande om hur internationella storföretag, däribland svenska Ikea och Tele2, ägnat sig åt avancerad skatteplanering för att undvika att betala skatt, väckte stor uppmärksamhet internationellt.

Företagen är ”friåkare”

Tomas Brytting, professor i organisationsetik, konstaterar att det företagen gör inte är olagligt, men menar att de har ett moraliskt ansvar.

– Företagen lever i ett välfärdssamhälle med infrastruktur och rättsstat. Betalningen för det sker via skatten. Skattesystemet är till för att fördela kostnader för de här gemensamma sakerna – där finns en dubbelmoral, säger han och fortsätter:

– Man är ”friåkare”. Företagen använder resurserna, men betalar inte för det.

Finansministern: Aggressiva upplägg

Malin Sahlén, nationalekonom på den liberala tankesmedjan Timbro, håller inte med.

– Det är överhuvudtaget inte en fråga om moral. Det handlar om länders suveränitet – länder har rätt att skapa sina egna skattelagstiftningar, och företag ska följa dem. Det har företagen gjort i det här fallet, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson sade i gårdagens Aktuellt att hon tycker att det är läge att se över lagstiftningen, i Sverige, i EU och inom OECD-länderna.

– Jag och många med mig blir naturligtvis bestörta när man ser den här typen av aggressiva upplägg, säger hon.

Inget nytt fenomen

Den här typen av avancerad skatteplanering är samtidigt inget nytt, säger Tomas Brytting.

– Det här är inget nytt. Där här är en mentalitet där skatten ses som en kostnad man ska reducera. Problemet är också att alla företag inte kan göra det här. Om man har en liten bilverkstad någonstans kan man inte ägna sig åt den här typen av planering. Då får man betala mer.

Företagens samhällsansvar är att sköta företagen på ett bra sätt, säger Malin Sahlén.

– De erbjuder tjänster, varor och arbetstillfällen som skapar oerhörda skatteintäkter. Att företagen ska agera efter eget huvud, efter någon egen moralisk kompass, är inte rättssäkert, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet