Tre frågor om pandemilagen

Professorn: Man skulle kunna driva igenom en pandemilag snabbare

Publicerad

Regeringen vill införa tillfällig pandemilag för att begränsa smittspridningen. Joakim Nergelius som är professor i rättsvetenskap svarar på vad en sådan lag skulle innebära – och varför den kan vara på plats först till sommaren.

I dag används både smittskyddslagen och ordningslagen för att begränsa hur folk får röra sig, för att minska smittspridningen. Men de lagar som finns är inte tillräckliga, anser regeringen.

De vill se en ny tillfällig lag som skulle ge politikerna utökade befogenheter att bland annat begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken och att reglera öppettider och antal besökare för butiker.

Joakim Nergelius menar att tillfälliga lagar inte är något unikt. Han säger att den nuvarande lagstiftningen gör stora skillnader mellan vad som är allmänna sammankomster och inte.

– Ju längre situationen håller på som det än nu, desto större kommer protester från artister och liknande att bli.

Han säger samtidigt att risken med lagen är om man inskränker de grundlagsskyddade friheterna för mycket.

– Men det vet vi inte ännu. Vi får se hur förslaget så småningom kommer se ut, säger Joakim Nergelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.