Professorn: Svininfluensan en ”mediahype”

Uppdaterad
Publicerad

Svininfluensan är ett hot som ska bevakas, men den har blivit en överdriven ”mediahype´” i världen. Det anser Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.

-Nu är det för mycket, någon måtta får det vara, säger Hans Rosling.

I en uppmärksammad video på nätet jämför han bevakningen och antalet döda i svininfluensa med tuberkulos. Mellan den 26 april och 6 maj dog 31 personer i svininfluensa. Under samma period dog drygt 63 000 i tuberkulos.

-Svininfluensa kan bli en framtida katastrof, men medan vi spekulerar pågår en daglig tuberkuloskatastrof med tusentals döda.

Hans Rosling kritiserar nyhetsmedier för att journalistkåren hugger så kraftigt på ”det som rör sig”. En katastrof som är konstant är inte lika intressant trots att den skapar ett mycket större lidande i den fattiga delen av världen.

-Den rika delen av världen rapporterar väldigt mycket om det som kan hota dem själva. Den rika världen ägnar sig åt hälsoundersökningar av friska människor medan epidemier i den fattiga delen försummas.

-Ingen är rädd för att resa till Thailand fast det finns tuberkulos där eftersom man kan få medicin när man kommer hem till Sverige. Men varför skildras inte det faktiska mänskliga lidandet hos de tusentals som drabbas och dör av sjukdomen?

Hans Rosling kritiserar inte myndigheternas arbete i följderna av svininfluensautbrottet. Tvärtom, detta utbrott måste bevakas för att minimera spridning och det svenska smittskyddet leds av kunniga och kloka specialister. För visst är rädslan adekvat, oron för smitta har han själv upplevt när han nyligen var i New York och av försiktighet avstod från ytterligare flygresor i USA.

-Min kritik handlar om proportionerna av medias bevakning. Plötsliga händelser passar media bättre än konstanta katastrofer, säger Hans Rosling.

Lena Allerstam, Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.