Anders Holmberg, ny programledare på Agenda, med sin gamla arbetsplats Radiohuset i bakgrunden. Foto: SVT/Maria Holmin

Programledaren: Mitt jobb är fantastiskt

Publicerad

Anders Holmberg är Agendas nyaste programledare, som vi kommer att få se mycket av under ”supervalåret” 2014. – Ett fantastiskt och mycket priviligierat jobb, säger han.

Efter 18 år på radion tog Anders Holmberg förra året steget över till SVT, där han varit programledare på Aktuellt, Gomorron och nu också Agenda.

Agendas tittare har redan mött Anders Holmberg ett par gånger i höstas. Under 2014 kommer det att bli betydligt oftare. Han börjar med att leda säsongens första program på söndag 12 januari.

Han hade jobbat länge som programledare för Studio Ett och P1–morgon i Sveriges Radio när han förra året bytte arbetsgivare till SVT.

Det finns en hel del likheter mellan de program han jobbade med på radion och Agenda. Ämnena är likartade: mycket inrikespolitik och samhällsfrågor.

– Men på radion var det ju dagliga program medan Agenda sänds en gång i veckan med betydligt längre förberedelsetid. Men jobbet har i stor utsträckning varit som jag hade tänkt mig. Jag känner igen diskussionerna på redaktionen, att det finns rejält utrymme för intervjuer och debatter i programmet och jag känner mig trygg och hemma med frågorna, säger han.

Vilka är de stora skillnaderna mellan att jobba för radio respektive tv?

– Radion är snabbare, det är lätt att med kort varsel slänga in en telefonintervju till exempel. Radion har en fördel genom att det inte är så mycket fokus på annat än själva sakfrågan. I tv handlar det också om andra saker som vad man har för kläder, hur man ser ut, att man måste tänka ut olika bildlösningar, att gästerna måste vara på plats i studion för att debattera medan de i radion kan debattera via telefon och så vidare.

– En annan skillnad är att tv som medium har större genomslagskraft – orättvist eller ej, säger Anders Holmberg.

Agendas programledare har samtliga lång erfarenhet inom politisk journalistik och samhällsjournalistik. Hur viktigt är det att ha en sådan bakgrund?

– Det är en fördel att ha jobbat länge med direktsända samhällsprogram och att ha konfronterats med dem som har den yttersta makten i samhället. Man får också med tiden ett slags kartotek i huvudet över personer som är lämpliga att intervjua i olika frågor.

Varför vill du jobba just med den här typen av program?

– Det är ett fantastiskt och priviligierat jobb. När jag går upp på morgonen och läser nyheter som jag reagerar på har jag möjligheten att ta med mig dem till jobbet och att få ställa de frågor som jag vill ha svar på. Jag får stilla min egen nyfikenhet i jobbet. Ibland känns det nästan som att det inte är ett jobb utan en del av min personlighet!

Vilka nyhetsmedier tar du del av först på morgonen?

– Jag ”multitaskar” med P1, DN och Twitter samtidigt. Det är min ”frukostmeny”.

Men Anders Holmberg tillägger att han också är ganska bra på att koppla bort jobbet på fritiden.

– Jag älskar fjällvärlden. Att vandra i fjällen är en passion. Det är den del av Sverige som jag tycker är mest fantastisk. Ambitionen är att komma dit varje år. I sommar planerar jag för en tur i Sarek.

Agenda söndag 12 januari kl 21.15 i SVT2. Se programmet här och i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer