Anna Hedenmo och Mats Knutson leder partiledardebatten i Agenda Foto: SVT

Jobben får mest tid i debatten

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens partiledardebatt i Agenda har sju huvudämnen. Så här säger programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson om varför just dessa ämnen är viktiga att ha med.

Kvällens första ämne är jämställdheten. Därefter följer i tur och ordning jobben, försvaret och invandringen innan det blir 15 minuters paus för Aktuellt. Det ämne som får mest tid i första timmen och även i programmet som helhet är jobben.

I timme två debatteras först skolan, därefter välfärden och till sist klimatfrågan.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Programledare är Anna Hedenmo och Mats Knutson. Här är deras egna kommentarer kring ämnesvalen:

Jämställdheten:

Mats: Trots åratal av arbete och diskussioner om föräldraförsäkring och löneskillnader så tjänar kvinnor fortfarande mindre än män, är hemma mer med barnen och tar ut mer föräldraledighet. Därför ska det ämnet vara med.

Jobben:

Mats: Det här är den fråga som väljarna tycker är i särklass viktigast och den har även dominerat i regeringens vårbudget och i de andra partiernas budgetförslag. Just nu med en svag tillväxt i ekonomin är det självklart att jobben är det ämne som ska få mest tid i debatten. Per automatik kommer även andra frågor in, som den ekonomiska politiken och skatterna.

Försvaret:

Mats: Det är med på grund av vad som hänt på senare tid, med ÖB:s uppgift om att Sverige bara kan försvaras i en veckas tid och sedan att inga svenska plan gick upp och mötte när ryska plan övade anfall mot Sverige.

Anna: Eventuellt hinner vi också ta upp frågan om den allmänna värnplikten som Sverigedemokraterna vill återinföra.

Invandrinringen och integrationen:

Mats: Nyligen beslutades att högstadiet i Rosengårdsskolan i Malmö ska läggas ner och eleverna ska flyttas till andra skolor. Det är ett exempel på försök att motverka segregationen i det svenska samhället.

Anna: Här finns massor av trådar att dra i. Regeringen och Miljöpartiet har gjort flera överenskommelser, senast om de ensamkommande barnen. Från många håll kommer det synpunkter på att EU-länderna borde fördela flyktingarna mer rättvist mellan sig. På grund av Syrienkriget har vissa kommuner fått ett ovanligt stort flyktingmottagande.

Mats: En del kommuner vägrar ta emot flyktingar med andra tar emot många. Och så har vi migrationsministerns uttalanden... invandringsfrågan har om inte dominerat så i varje fall varit framträdande i debatten.

Anna: Den har seglat upp som en av de frågor som väljarna anser vara mycket viktiga.

Skolan:

Anna: Det finns en rad ämnen att ta upp. Nu senaste var det Skolverkets rapport om omjämlikheten mellan skolorna och en utredning som visar att det tar lång tid innan reformerna i skolan kommer att märkas. Skolan är en av de största frågorna och väljarna sätter den högt. Det handlar också om hur man ska rekrytera lärare, hur undervisningen ska gå till...

Mats: Ett självskrivet ämne!

Välfärden:

Anna: Vinsterna i välfärden har blivit ett viktigt tema för Socialdemokraterna. Men den stora debatten började redan efter Carema-skandalen och sedan har den aldrig avstannat. Bemanningen är också en stor fråga. De gamla blir allt fler vilket medför ett enormt behov av personal. Det är en tickande bomb.

Klimatet:

Anna: Det här är en fråga som i viss mån försvinner mellan FN:s klimatmöten. Vi vill påminna om att det är en viktig framtidsfråga.

Mats: Miljöförstöring och klimat står också högt på listan bland de frågor väljarna tycker är viktiga och oroar sig för.

Agenda söndagen 5 maj kl 20.00-21.00 och 21.15-22.00 i SVT2 och på svt.se/nyheter och svt.se/agenda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet