Tagine, vegetarisk bön- och grönsaksgryta. Foto: tt

Protein från växter ger lägre dödlighet

Publicerad

Högt intag av protein av kött medför högre risk för förtidig död. Samtidigt som protein från växter sänker risken. Det visar en ny forskning.

Forskarna på Massachusets general Hospital i USA, har genomfört den största studien hittills som tittat på hur olika proteinkällor påverkar dödligheten.

Och det visade sig att om den protein man får i sig framför allt kommer från djurriket, det vill säga kött-, ägg- och mjölkprodukter så ökar risken för tidig död. Och det gäller då både processad och icke-processad rött kött.

Medan protein från växter minskar dödligheten. Eller snarare risken för att dö i förtid.

Och forskarna menar att det inte bara är mängden protein som är viktig för hälsan utan även varifrån proteinet kommer är livsviktig för hälsan på lång sikt.

Resultatet bygger på 3,5 miljoner personår

Studien bygger på data från två långtidsundersökningar som har samlat omfattande hälsodata från 170 000 personer sedan 1980. Studien publiceras i den amerikanska läkartidskriften JAMA idag.

Under de åren långtidsstudierna pågick dog över 36.000 personer. Nästan 9.000 av hjärt-kärlsjukdomar, 13.000 i cancer och 14.000 av andra orsaker.

Efter justering för livsstil och andra riskfaktorer när det gäller kosten visade ett intag av proteiner från djur innebär en högre risk för tidig död.

Medan intag av proteiner från växter såsom olika sädesslag, bönor, nötter och grönsaker visade på lägre risk för dödlighet.

Protein bäst från växter sedan fisk och fågel

Överraskade blev forskarna att finna att intaget av djurprotein inte verkade medföra någon risk för de som höll en hälsosam livstil.

Till att börja med såg det ut som att  animalisk protein bara var ”farlig” för personer med minst en riskfaktor vad gällde ohälsosamt leverne. Alltså personer som var antingen under- eller överviktiga, hade en hög akoholkonsumtion, hade rökt eller var fysiskt inaktiva.

Men ytterligare ingående studier visade att – under förutsättning av samma proteinintag från djur – så åt de med ohälsosam livstil  mer rött kött, ägg och mjölkprodukter med högre fetthalt. Medan personer med hälsosam livstil åt mer fisk och fågel.

Av det drar forskarna slutsatsen att vi bör äta mer protein från växtriket. Och när man ändå väljer att äta kött så är fisk och fågel ett bättre val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer