Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Våldsbejakande högerextremism är det största terroristhotet mot USA, säger säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog. Foto: SVT

”Proud Boys organiserar sig som IS och al-Qaida”

Publicerad

Den högerextrema gruppen Proud Boys organiserar sig på samma sätt som andra globala terroristorganisationer såsom IS och al-Qaida. Det menar Mollie Saltskog, som är säkerhetsanalytiker i Washington.

– Vår research har visat att våldsbejakande högerextremism är det största terroristhotet mot USA. Proud Boys ingår i den hotbilden, säger hon i Aktuellt.

Över 200 personer har identifierats efter den våldsamma stormningen av kongressen i USA den 6 januari, som krävde fem människors liv. Nu väntar en lång rad rättsprocesser för de inblandade.

En grupp som stod i centrum för aktionen i Capitolium var Proud Boys, en högerextremistisk grupp med förgreningar över landet, och som fick uppmärksamhet när Donald Trump nämnde dem i en presidentvaldebatt.

Mollie Saltskog jobbar på The Soufan group, som hämtar in och analyserar underrättelseinformation om bland annat terrornätverk och högerextrema grupper. Hon säger att Proud Boys anhängare ökar exponentiellt när de begår våldsamma aktioner.

–  Bara en vecka efter stormningen av Capitolium så hade krypterade onlinekanaler som är affilierade med Proud Boys ökat med upp till 70 procent, säger hon i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer