Personer som skriver högskoleprovet ska kunna kroppsvisiteras, anser regeringens utredare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringens utredare: Provskrivare ska kunna kroppsvisiteras

Uppdaterad
Publicerad

Fuskare vid högskoleprovet ska stoppas med hjälp av kroppsvisitering – det föreslår regeringens utredare. De som tipsar om misstänkt fusk ska också få vara anonyma och omfattas av sekretess.

– Kroppsvisitation är en proportionerlig åtgärd, säger den särskilda utredaren Anna Tansjö vid en presskonferens.

Att stoppa fusket är viktigt inte minst ur en rättviseaspekt, framhåller hon. Om högskoleprovet ska ha legitimitet måste den som skriver det kunna lita på att andra inte fuskar och därmed går före till utbildningarna.

Utredningen föreslår en särskild lag om kroppsvisitation, med in- och utpasseringskontroll. Högst tio procent av de anmälda provdeltagarna ska kroppsvisiteras, enligt betänkandet. Till en början föreslås ett tak på två procent.

Den ska utföras av ordningsvakt och i första hand med metalldetektorer.

Sekretess för tipsare

Skyddet mot kroppsvisitation är grundlagsfäst och undantag kräver starka skäl. Och sådana skäl finns, enligt utredningen: ”Högskoleprovet har emellertid en särställning i samhället som urvalsinstrument till högre utbildning” och ”möjliggör en på demokratisk grund breddad rekrytering till högskolan”.

Utöver visitering föreslås även att så kallad radiovågsdetektion ska användas. Det innebär att man kan upptäcka radiokommunikation till eller från en provdeltagare.

Vidare föreslås att identiteten på den som tipsar om misstänkt fusk, till skillnad från i dag, ska kunna omfattas av sekretess.

Fuskade via öronsnäckor

Utredningen tillsattes sedan det uppdagats att det gick att köpa sig ett bra provresultat. Ett företag förmedlade mot betalning rätta svar muntligt till fuskarna, via små öronsnäckor som var anslutna till mobiltelefoner via trådlöst nätverk. På detta sätt har ett antal fuskare antagits till läkarprogrammet, juristprogrammet och andra prestigeutbildningar.

Totalt har 134 personer mist sina resultat som en följd av att fuskföretaget avslöjades.

Fakta: Detta har hänt

Universitets- och högskolerådet (UHR) fick de första indikationerna om organiserat fusk hösten 2015.

Ett år senare blir det en brottslig handling att använda otillåtna hjälpmedel under ett högskoleprov. Dessutom kan provfuskare stängas av från provet i två år.

Våren 2018 gör polis och Ekobrottsmyndigheten tillslag under pågående prov, och hösten 2018 väcks åtal mot både fuskförmedlare och fuskköpare.

I januari i år dömdes tre män bakom ett företag, som sålde fuskmöjligheten, till fängelse. Även flera andra med koppling till verksamheten dömdes, liksom 23 personer som köpt fuskpaketen.

Den 18 juni meddelade Göta hovrätt att rättegången måste tas om, då juristdomaren i Norrköpings tingsrätt varit jävig och domen därmed undanröjs.

Parallellt med den rättsliga prövningen har UHR granskat företagets kundlistor och så här långt återkallat totalt 134 högskoleprovsresultat och stängt av 90 personer från nya prov.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.