PRV varnar: Ny våg av bluffakturor

Uppdaterad
Publicerad

Patent- och registreringsverket (PRV) varnar för en ny våg bluffakturor, där företagare med registrerade varumärken kan luras på stora belopp.

En av de lömska fakturornas mottagare: PRV.

Bluffmakare erbjuder nyblivna varumärkesinnehavare att för runt 10.000 kronor få sitt varumärke publicerat i publikationer som kallas ”European Trademark Gazette” eller liknande.

– Det är bara pengar i sjön, säger Magnus Ahlgren, juristchef vid PRV:s design- och varumärkesavdelningen.

En annan typ av fakturor handlar om att förnya varumärkesregistreringar som snart går ut.

– Det är kanske tio till tjugo gånger dyrare än om man vänder sig direkt till PRV och betalar via vår hemsida, säger Magnus Ahlgren.

Myndigheten har de senaste dagarna blivit nerringd av oroliga företagare, men också fått fakturor från bluffmakarna om några av verkets varumärkesregistreringar som snart går ut, som ”PRV” och ”Patentverket”.

Enligt PRV är det svårt att säga om fakturorna är olagliga.

– Vi vet inte om de faktiskt utför tjänsten. Det som gör att man kan ha sina dubier är att företagen bakom byter skepnad så ofta. Ena veckan heter de någonting och någon vecka senare dyker de upp med nytt namn eller ny logga med samma brevlåda och samma personer bakom, säger Magnus Ahlgren.

Ett av tre företag har fått bluffakturor, enligt en enkät genomförd av regeringens utredning av fakturabedrägerier.

Runt tio procent av bolagen har betalat fakturorna, många av dem trots att de misstänkt att de varit falska. Anledning: fruktan för betalningsanmärkningar.

Industrin med bluffakturor uppskattas dra in en halv till en miljard kronor årligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer